Nógrád megye

2018.12.06. 11:42

Nógrád megyében is több helyen járt már a Mikulás

Megyeszerte számos csizmába került az este folyamán játék vagy virgács, sőt a legtöbb helyen a gyerekek magával a Mikulással is találkozhattak.

Veres Edina

Kántor Zoltán, a Zenthe Ferenc Színház művésze elmondta: három éve költözött erre a vidékre, azóta ölti magára megyeszékhelyünkön december beköszöntével a Mikulás ruháját.

Tarjáni Mikulás- járatok indulnak

A megyeszékhelyen naponta három Mikulás-busszal kelhetnek mesés útra a gyerekek december 10-e és 14-e között. A végállomás Salgótarján Főtere lesz, ezelőtt azonban két megállót is érintenek, ahol interaktív játékokkal várják majd a kicsiket a nevelők. Az utazás végén, mielőtt a buszok visszaindulnának az óvodákba, az apróságok személyesen is találkozhatnak a Mikulással. Balassagyarmaton kis vonattal utazhattak a gyerekek a zeneiskolába, ahová a Mikulás is ellátogatott.

– Ez egy nagyon hálás feladat annak, aki úgy imádja a gyerekeket, mint én, hiszen csak odaáll eléjük és máris szeretik őt. Nem is emlékszem rá, mikor tudatosult bennem, hogy a Mikulás nem létezik. Persze hittem benne, csak mégis tudtam, hogy az ajándékokat a szülők helyezik a cipőmbe, hiszen Lappföld nagyon messze van. A tizenöt hónapos kisfiamnak, Benedeknek biztos egy másik Mikulás fogja átadni az ajándékát, mivel nem szeretném, hogy felismerjen és ezzel számára is idő előtt megszakadjon a mesékbe és a csodás lényekbe vetett hite – mondta a salgótarjáni Mikulás.

Jakus Julianna, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán művelődési központ munkatársa úgy fogalmazott: a városban több évtizedes hagyománnyal bír a Mikulás-nap, amelyet rendszerint december 5-én tartanak.

 

– Először egy rövid műsorral kedveskedünk a gyerekeknek, amelyben megismerkedhetnek a manókkal, illetve azokkal a kedves erdei állatokkal, akik később segítenek majd a Mikulásnak kiosztani a nagy kosarakba rejtett ajándékaikat. A szülők nagy titokban hozzák a gyermekeik nevével ellátott csomagokat, amelyeket maga a Mikulás ad majd át nekik a színpadon. Az alkalomhoz illő díszlet, a piros ruhás ajándékosztó és a meglepetés csomagok mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a gyerekek a Mikulással kapcsolatos igazán törékeny eszményképét megőrizzük – fejtette ki Jakus Julianna.

Balassagyarmaton idén is, mint már sok éve Sztancsik József, nyugdíjas pedagógus fogja magára ölteni a jóságos, hosszú szakállú apó öltözetét, akinek létezésében közel tíz éves koráig hitt.

 

– Először nyolc éve öltöztem pirosba a balassagyarmati színkör jóvoltából, azóta minden évben felöltöm ezt a jelmezt. Hihetetlenül jóleső érzés, amikor kézhez kaphatom és elolvashatom az óvodások és kisiskolások, sőt az unokáim Mikulásnak címzett leveleit – közölte Sztancsik József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!