avatás

2019.03.29. 19:50

Nógrád legnagyobb napelemparkja alatt juh nyírja majd a füvet

Átadták pénteken a megye legnagyobb napelemparkját Szügy és Balassagyarmat között. A park beruházója a kassai Radix Union napelemgyártó és a Greentechnic Hungary Kft., a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alapító tagvállalata. A 35 hektáros területen 33 darab, egyenként 500 kilowattos, összesen 16,5 megawattos napelemet helyeznek el.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Pénteken a napelempark első ütemét adták át: 18 napelemsor a próbaüzem után már termel. A teljes erőmű egy hónap múlva lesz készen.

Az ünnepi rendezvényen Szili Katalin kormánymegbízott, egyben Szügy díszpolgára, valamint a térség polgármesterei és országgyűlési képviselője, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, illetve a befektetői csoport tagjai is tiszteletüket tették.

A 6,45 milliárdos beruházásnak köszönhetően Nógrád megye jelenleg legnagyobb napelemparkja épült fel itt.

Szili Katalin a fenntartható fejlődés fontosságára hívta fel a figyelmet, melyben a napelemparkok óriási szerepet kapnak. A kormány 2020-ra kitűzött célja az volt, hogy az energiafelhasználásunk 13 százalékát a megújuló energiafelhasználás biztosítsa. Ezt ma már teljesítettük, jelenleg az országos energiafelhasználás a 14,5 százaléka ilyen módon biztosított – emelte ki a miniszterelnöki megbízott.

A 21. században egy új korszak jött el, melyben minimalizálni kell a nem megújuló energiákat, és minél nagyobb szerephez juttatni a megújuló forrásokat. Az együttműködés fontosságát is hangsúlyozta, utalva a szlovák befektetői partnerrel közös beruházásra.

Balla Mihály országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, hogy az itt élők számára a legfontosabb, hogy legyenek munkahelyek, fejlődjön a gazdaság és a lehető legkevesebben hagyják el a térséget. Nógrád megye gazdasági mutatói egyre jobbak, már az országos középmezőnyben vagyunk, és ebben a nyugat-nógrádi térségnek hatalmas szerepe van. A Szügy és Balassagyarmat között megvalósított beruházás – mely a jövő generációinak is utat mutat – azt bizonyítja, hogy a fejlődés mellett a környezet védelme is elsődleges szempont a megyében.

Skuczi Nándor hangsúlyozta, a mai nap is azt bizonyítja, hogy a vidék Magyarországa is élni szeretne, és tudja is használni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Kötelességünk óvni megyénk csodálatos természeti környezetét, ennek pedig szerves része a napelempark létrehozása. Egy élhető, gazdaságilag is virágzó megye felépítése a közös célunk. Kiemelte: a határ két oldalán élők egymásra utaltan élnek. Rámutatott az összefogás és az együttműködés fontosságára is.

Élénkíti a gazdaságot a létesítmény

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a beruházás a környéken új munkahelyeket teremt, mivel az üzemeltetés során helyi munkaerőt fognak alkalmazni, illetve a vállalkozás évtizedekig biztosítja a térségben az iparűzésiadó-bevételeket is. Rávilágított, hogy a legkorszerűbb energiatermelésnek helyet adó terület karbantartását a legősibb módszerrel fogják megvalósítani: birkákkal legeltetik majd le a füvet a napelemek alatt.

Másik erőmű is épül a megyében, Bátonyterenye térségében. A város Mátraverebély felőli részén hamarosan egy 40 elemből álló kiserőmű épül meg. A beruházás befejezésével, ami néhány héten belül várható, tízezer család energiaszükségletét fogják biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában