Támogatás

2018.12.28. 11:29

Nincs megállás: lesz helyi járat Somoskőújfaluban

Csütörtökig kellett nyilatkoznia Somoskőújfalu önkormányzatának arról, hogy 2019-ben is kéri-e Salgótarjántól a helyi járati autóbusz-közlekedés további biztosítását. Erről a határidőről legutóbbi ülésén döntött a város közgyűlése.

Kéri István

Rendeződött a helyzet: január elsejétől is megállnak a buszok Somoskőújfaluban

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

A képviselők elé eredetileg egy olyan javaslat került, amely szerint január elsejétől nem álltak volna meg Somoskőújfalu megállóiban a Salgótarján és Somoskő-Salgóbánya viszonylatában közlekedő helyi járati autóbuszok. A célzottan az országhatár viszonylatában közlekedő 11-es járatok megszűntek volna, a salgóbányai és a somoskői gyermekek somoskőújfalui iskolába be-, illetve onnan hazaszállítását pedig külön megrendelt iskolásjáratokkal biztosította volna a város.

Hétszeresére nőtt a község fizetési kötelezettsége

Somoskőújfalu leválásakor a település és a megyeszékhely szerződésben rögzítette azon helyzet kezelését, hogy a falun áthaladó járatokért mekkora hozzájárulást szükséges fizetnie a községnek éves szinten. A megállapodás nem konkrét összeget rögzít, hanem futásteljesítmény alapján számított százalékos arányt. Azt, hogy a volántól Salgótarjánnak benyújtott számla mekkora hányada esik Somoskőújfalura. Annak idején ez az összeg 3–4 millió forintról indult, de a helyi tömegközlekedés központi finanszírozásának csökkenése és az általános áremelkedések hatására mostanra közel 21 millió forintra rúg. A községnek ugyanakkor az éves helyi adóbevétele, vagyis kis túlzással élve a „szabadon felhasználható kerete” 24 millió forint, amit így majdnem egy az egyben elvinne egy ilyen nagyságrendű a kötelezettség. Ráadásul Somoskőújfalu önkormányzatának nem kötelezően ellátandó feladata a helyi járati autóbusz-közlekedés biztosítása, így bármennyire fontos is ez nekik, a buszközlekedéshez kapcsolódó állami támogatásra sem jogosult a település, csak – mint most – rendkívüli támogatásban bizakodhattak.

A dokumentum kitért rá: a 2006. október 1-től történt leválás óta közigazgatási határon kívüli helyi járati közlekedéssel biztosított Somoskőújfalu kiszolgálása, a települések közötti szerződés azonban év végén lejár, a község önkormányzata pedig az előterjesztés szerint nem reagált a város folytatást firtató megkereséseire.

Tóth László, Somoskőújfalu polgármestere korábbi megkeresésünkre elmondta: többször is jelezte a salgótarjáni városvezetés felé, hogy településük a központi költségvetésből vár rendkívüli támogatásra ahhoz, hogy a szolgáltatásért a mintegy 21 millió forintot ki tudják fizetni Salgótarján önkormányzatának. Akkor úgy fogalmazott, hogy már várják a támogatás megítéléséről szóló hivatalos tájékoztatást. Tóth László már a közgyűlés előtt is azon reményének adott hangot, hogy az előterjesztést azzal a kitétellel fogadják majd el Salgótarjánban, hogy a rendkívüli költségvetési támogatásról szóló döntés – várható – hivatalos megjelenése esetén minden marad a jelenleg megszokottak szerint.

Az előterjesztést végül Salgótarján közgyűlése is ennek megfelelően – hozzászólás és vita nélkül – azzal a kitétellel fogadta el, hogy ha Somoskőújfalu önkormányzata 2018. de­cember 27-ig jelzi azt, hogy továbbra is fizetni tudja a rá eső költségeket, a buszközlekedés január elseje után is a jelenleg megszokottak szerint zajlik majd.

Tóth László, Somoskőújfalu polgármestere csütörtökön jelezte: megérkezett önkormányzatukhoz az illetékes minisztériumtól a rendkívüli támogatást rögzítő okirat, erről haladéktalanul tájékoztatta Salgótarján önkormányzatát is. A község 15 millió forint rendkívüli támogatást kap, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy Somoskőújfalu továbbra is fizetni tudja a helyi járati buszok közlekedésére vonatkozó szerződés szerinti kötelezettségeit Salgótarján felé. A településvezető hozzátette: közbenjárásukért köszönet illeti a térséghez kötődő országgyűlési képviselőket, dr. Becsó Károlyt és Becsó Zsoltot is.

Rendeződött a helyzet: január elsejétől is megállnak a buszok Somoskőújfaluban
Fotó: Ladóczki Balázs / Nógrád Megyei Hírlap

A mostanra egyértelműen feszültséget okozó helyzet ezzel azonban végérvényesen nem, „csak” egy újabb esztendőre oldódott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!