Fontos eszköz

2018.10.01. 06:57

Nem hiába kampányolnak tűzoltóink a szén-monoxid érzékelő mellett

A katasztrófavédelem évek óta kampányol a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében. Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a baj egyszerre több dolgot is el kell intézni egy háztartásban. A kémények, illetve a hőtermelő eszközök – kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő – rendszeres ellenőrzése mellett fontos a szén-monoxid-érzékelők felszerelése, hiszen életeket menthet.

Gerhát Karina

Szén-monoxid-jelző készülék felszerelve. Képünk illusztráció.

Forrás: NMH

Mint arról korábban már beszámoltunk, szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a napokban a helyi hivatásos tűzoltókat Salgótarjánban, egy Zöldfa úti lakáshoz. A salgótarjáni lánglovagok kiérkezése előtt a lakók elhagyták otthonukat és megkezdték az ingatlan átszellőztetését. A tűzoltók bezárták a fa nyílászárókat, és így végezték el a szükséges méréseket, amelyek egyértelműen igazolták a veszélyes gáz jelenlétét a levegőben.

A gondot a gázüzemű fürdőszobai vízmelegítő berendezés okozta. A gázszolgáltató szakemberei megtiltották a berendezés használatát a tulajdonosnak a hiba kijavításáig.

Az eset kapcsán Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet arra, rendkívül fontos, hogy a kéményeket rendszeresen ellenőrizze szakember, de ugyanilyen lényeges az is, hogy a hőtermelő eszközök is évente átessenek vizsgálaton. Elengedhetetlen a megfelelő légcsere, tehát tilos az ajtón, ablakon lévő vagy fali szellőzőket elzárni, betömni.

– A fenti példából is látszik, hogy életet menthet a megbízható szén-monoxid-érzékelő, akár minden helységben fel lehet szerelni, ahol hőtermelő eszköz működik. A katasztrófavédelem figyelemfelhívó kampányának köszönhetően egyre elterjedtebbek a szén-monoxid-érzékelők, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy egyetlen alkalommal sem okozott halált a szén-monoxid olyan lakásban, ahol érzékelő működött. Mindezek mellett maga az „éberség” is hasznos, figyelni kell az apró jelekre, hiszen a szén-monoxidnak nincs se színe, se szaga, és alattomosan árt. Megszünteti a vér oxigénszállító kapacitását, úgy öl, hogy oxigénhiányt idéz elő a szervezetben. A kezdetben jelentkező fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar hasonlít a migrén vagy az influenza egyes tüneteire, ezért gyakran nem értelmezik helyesen a figyelmeztető jeleket – hangsúlyozta Angyal Eszter.

Hozzátette továbbá: érdemes gyanakodni, mert ha az érintett nem tesz semmit, később már nem biztos, hogy lesz rá alkalma, ugyanis egy bizonyos mérgezési fokon túl a szén-monoxid már végtagbénulást okoz.

A tünetek megjelenésekor azonnal mindenkit ki kell vinni a szabad levegőre, fontos hívni a mentőt és a tűzoltót, illetve ha van rá mód, le kell állítani minden olyan berendezést, amely forrása lehet a mérgező gáznak, és ki kell szellőztetni a helyiségeket.

A legkorszerűbb szén-monoxid-érzékelő berendezések között már olyat is lehet találni, ami automatikusan nyitja a szellőzőnyílásokat, indítja a szellőzőberendezéseket, ezekről szakemberektől lehet bővebb tájékoztatást kérni.

A bárki számára beszerezhető, hatóság által bevizsgált megfelelőnek, valamint a nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listáit a nograd.katasztrofavedelem.hu weboldalon találhatják meg.

 

(Borítóképünkön: Már bizonyított a szén-monoxid-érzékelő, érdemes akár minden helyiségbe felszerelni, ahol hőtermelő eszköz működik, Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!