Salgótarján

2018.09.04. 08:59

Nem csak az iskolákban, de a civil szervezeteknél is megszólalt a szeptember eleji csengő

Immár negyedszer rendeznek Civil Hónapot a városban, de e rendezvénysorozat jóval hosszabb múltra tekint vissza.

Cs. B.

Nevezték civil kavalkádnak és sokáig csak egy hétig tartott. Minden esetben megfogalmaztak azonban valamilyen átfogó tematikát, mondhatni mottót: ilyen volt például az egészségügy, az önkormányzatiság, a gazdasági együttműködés.

E gondolatokkal kezdte az idei Civil Hónap programját bemutató tájékoztatóját Bódi Györgyné, a Salgótarjáni Civil Kerekasztal elnöke. Elmondta, hogy a beérkezett javaslatok alapján az épített és természeti örökség megismertetése, megóvása érdekében állították össze a gazdagnak ígérkező – és még mindig bővülő – kínálatukat.

Igyekeztek figyelembe venni a város történetében nagyon fontosnak bizonyult, meghatározó eseményeket. Szeptember 7-én emléktáblát avatnak például az acélgyár jogelődje, valamint az egykori kőszénbánya rt. alapításának 150. évfordulója tiszteletére és szintén az értékőrzés jegyében tartják meg az ipartörténeti emléknapot a Dornyay Béla Múzeumban. Az elnök asszony kiemelte: a városrészi – baglyasaljai, rónafalui, zagyvarónai – programokat, a kutatók éjszakája elnevezésű rendezvényt, illetve a Salgótarján Civil Társadalmáért díj átadását, az idősek világnapi gálát és a Förster Kálmán hajdani polgármester és Dornyay Béla természetkutató dunántúli sírjaihoz vezető kegyeleti túrát.

Uramecz János, a kerekasztal alelnöke elmondta: az épített és természeti örökség fenntarthatósága csak megfelelő szellemi muníció birtokában lehet eredményes. Nagyné Taracsák Judit, a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány elnöke hiánypótlónak nevezte azt a munkát, amelyet szervezeteik a városban és környékén, főként önkéntes kezdeményezésként, az intézmények támogatásával végeznek elsősorban az idősek, de más életkorúak körében is a hagyományápolás, a környezetvédelem, a közösségépítés érdekében.

 

(Borítóképünkön: Nagyné Taracsák Judit, Uramecz János, Bódi Györgyné (b-j), Fotó: H. Cs./N.M.H.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!