Lezárt korszak

2019.04.19. 07:02

Negyven év után megszűnt a postaforgalmi szakképzés Pásztón

Negyven év elteltével, profiltisztítás miatt megszűnt a pásztói középiskolában a postaforgalmi szakképzés.

Tóth-Nagy Orsolya

Az intézmény aulájában kis kiállítást rendeztek az elmúlt negyven év postás és postaforgalmis tárgyaiból

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Lezárult egy korszak a Mikszáth Kálmán Líceum életében, ugyanis negyven év után befejeződött a postaforgalmi szakképzés, amelynek búcsúztatóját a napokban tartották. A rendezvényen jelen voltak egykori diákok, dolgozók, szakmai segítők, partnerek és tanácsadók is.

– A postaforgalmi képzés szűk tíz évvel ezelőtt átalakult gazdasági szakképzéssé. Utána egyre kevesebben jelentkeztek ide, 2015-ben pedig választanunk kellett, hogy a gimnáziumi, vagy a postaforgalmi szakképzést folytatjuk tovább. Tiszta profilú intézménnyé kellett válnunk, ennek eredményeként a gimnáziumi képzés folytatása mellett döntöttünk, mert az erősebb és nagyobb létszámú. Így indulhatott el két évvel ezelőtt a magyar–német két tanítási nyelvű gimnáziumi képzésünk – mondta Herczegné Varga Ilona, a Mikszáth Kálmán Líceum igazgatója. Azt is elárulta, hogy ez a megye legjobb középiskolája.

Hozzátette: az elmúlt negyven év alatt összesen 890 diák végezte el a postaforgalmi szakképzést. Az utolsó már csak 11 diákkal indult el.

Az intézmény aulájában kis kiállítást rendeztek az elmúlt negyven év postás és postaforgalmis tárgyaiból
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Az eseményen felelevenítették azt a hangulatot, ami az elmúlt negyven évet jellemezte.

– Úgy vélem, hogy nem siratni kell az elmúlt időszakot, hanem örülni annak, hogy a miénk volt, a diákoké, a tanároké, az intézményé, a postahivataloké és minden partnerünké, aki ebben a képzésben és a pedagógiai folyamatban segített, támogatott bennünket – mondta a vezető.

A rendezvényen a kezdetektől az utolsó napokig visszaemlékeztek a múltra.

–1977-ben bajban volt a gimnázium, mert nem volt elég jelentkező. Néhai Pintér Nándor tanár volt az, aki 1977-ben levélben hívta fel a figyelmét az akkori nagyközségnek, a tanácselnöknek és a járási pártbizottság első titkárának, hogy ha nem cselekednek, az iskola megszűnik – idézte fel Herczegné Varga Ilona.

Mint mondta, 1978-ban a posta vezérigazgatósága és az iskola megállapodtak abban, hogy tekintettel a postai szakemberhiányra, a pásztói intézményben elindítják a képzést. Akkoriban még nagyobb volt az igény erre a szakmára.

– A nyolcadikosok jelentős része szakközépiskolai képzésekre jelentkezett. Ezért gondolkodott a nevelőtestület úgy, hogy szakképzés is induljon el. Akkor Mátrai Szilárd vezette az intézményt. Postai szaktanterem alakult, mint gyakorló posta. Akkor még messze voltunk attól, hogy tanposta legyen, az csak 1998-tól működött – árulta el az igazgató, aki arra is kitért, hogy a képzés első harminc évét emlékkönyvben dokumentálták.

Az eseményen felszólaltak olyanok is, akik átélték az elmúlt negyven évet. Németh Róbert, a pásztói postahivatal vezetője, Almási Lajos, a képzés első osztályfőnöke és Bácskai Zsuzsa, az első szaktanár is felidézte emlékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!