Huszár vendégek

2018.10.18. 16:08

Nagy sikert aratott a múltidéző bemutató Nagyorosziban

A Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójára szervezett múltidéző bemutatót a Nyugállományú Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Egyesülete.

H. H.

Kézbe vehették a gyerekek a korhű fegyvereket is, Fotó: H. Cs./Nógrád Megyei Hírlap

A Veresegyházról érkezett hagyományőrzőket ámulva figyelték az érdeklődők.

A Börzsöny Általános Iskola udvara ezen a verőfényes napon teljesen benépesült. A Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjai igazi szabadságharcos forgatagot teremtettek a diákoknak. A huszárok a lovak hátára pattantak, úgy vágtattak, a kéksipkás vitézek előrántották kardjukat és a fegyverek összecsörrenését visszhangozták a környező dombok.

Kézbe vehették a gyerekek a korhű fegyvereket is, Fotó: H. Cs./Nógrád Megyei Hírlap

A légvédelmi tüzérek egyesületének képviseletében Baranyi László elmondta, a kerek évforduló alkalmából szerettek volna némi ízelítőt nyújtani a gyerekeknek, milyen is volt a tizenkilencedik század közepén a katonaélet, milyen fegyverekkel viaskodtak, milyen öltözetekben vonultak a csatákba, és fontosnak tartották, hogy mindez ismeretterjesztő keretek között, látványos elemekkel kiegészülve történjen meg.

A veresegyházi csoport kapitányát, egyben elnökét, Vastag Andrást éppen a szemünk láttára állta körül a gyereksereg, alig győzött válaszolni a kérdésekre.

Mesélt arról, hogy részt vettek a napóleoni háborúk legendás ütközetének emlékére szervezett, lipcsei csatát felelevenítő hadijátékokon, amelyen hatezer ember öltözött be korabeli egyenruhákba. A legapróbb részletekig gondosan elemezte a huszárok viseletének tartozékait.

A fiatalok nagy örömére beszélt az egyes fegyelmező- és fenyítőeszközökről, a rendkívül hatásos pálcázást külön is kiemelve. Végül már lapunk érdeklődésére azt is kifejtette: kifejezetten az 1848-49-es honvéd hagyományőrzés a fő területük, járják az országot és a saját bázisukon is vendégül látnak csoportokat, ahol nagy érdeklődéssel nézik, illetve hallgatják a beszámolókat, bemutatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!