Lenyűgöző

2018.08.17. 11:37

Már a határon túl is nagy népszerűségnek örvend az Iglice Néptánccsoport

Ki gondolná, hogy a réteken, legelőkön honos, liláspiros virágú, tövises törpecserje – az Iglice – neve országszerte, sőt határainkon túl is közismertté válik? Pedig helytálló az állítás, köszönhetően a nevét viselő és sikert sikerre halmozó Iglice szécsényi néptánccsoportnak, amelynek művészeti vezetői Oláhné Csercsics Ivett és Oláh József.

Szenográdi Ferenc

 

A hagyományőrzés már a legkisebbek életében is fontos szerepet játszik Fotók: Hüvösi Csaba/NMH

Az Iglice Néptáncegyüttes 2000-ben alakult a szécsényi művészeti iskola tánctagozatán. Már az első években szép sikereket értek el. A művészeti iskolák első országos találkozóján, Békéscsabán megkapták a zsűri nívó díját. Az Iglice tánccsoport 2005 augusztusában kivált a művészeti iskolából, önálló civil szervezetként működött tovább. A csoport szakmai vezetője, koreográfusa változatlanul Oláhné Csercsics Ivett és Oláh József. Oláhné Csercsics Ivett elmondta, hogy annak idején finanszírozási okok miatt döntöttek úgy, hogy közhasznú egyesületként működnek tovább. A művészeti iskola nagyon szűkösen tudta azokat az igényeket teljesíteni, amelyek a szakmai munkának nélkülözhetetlen részei. Fesztiválokon való részvétel, táncruhák készítése, zenei díjak. Minden csoportnak az a célja, hogy a szép produkciókat szeretnék a szakmának és más közönségnek is megmutatni, a gyermekeket versenyeztetni, sikerélményhez juttatni.

 

A táncosok szívesen öltenek magukra népviseletet.

 

Az elkövetkező évek eredményei a házaspárt igazolták. Egymást követték a sikeres fellépések. A Nógrád Megyei Gyermek és Ifjúsági Szólótánc Fesztiválon kiosztott 27 pántlikás, bokrétás díjból az Iglice táncosai 15-öt kaptak. Az országos ifjúsági szólótáncfesztivál területi döntőjén Nógrád megyéből több száz ifjúsági táncos vett részt. Közülük az országos döntőbe négyen kerültek, közöttük három iglicés táncos. A tánccsoport rendszeresen meghívást kapott Kapolcsra a Művészetek Völgyébe. A Magyarok Világtalálkozóján Budapesten a Syma-csarnokban vendégszerepeltek. Több alkalommal is felléptek a Nógrád Megyei Nemzetközi Folklór Fesztiválon, Budán a Mesterségek Ünnepén.

Életük a tánc, örömmel és tisztelettel őrzik a palóc hagyományokat

Az elmúlt években nagyon jó szakmai kapcsolatot alakítottak ki a Hagyományok Házával, ahol több alkalommal is sikeresen szerepeltek. A ház jóvoltából 2018 júliusában a felvidéken egy szakmai táborozásban vettek részt. Elkészült az Aranymadár című első táncmeséjük, amelynek júniusban volt a bemutatója Szécsényben. A darabban a tánc mellett, próza és ének is van, az egyesület mind a 42 gyermektáncosa szerepel. Az előadás koreográfiáját a házaspár állította össze, a zenei anyagot a Martin György Néptáncszövetség jóvoltából tudták megvalósítani.

A csoportnak négy hivatásos táncosa lett, többen sikeresen felvételiztek a táncművészeti szakközépiskolába. Megalakulásuk óta minden nyáron gálaműsort adnak Szécsényben.

A szolid, megjelenésű Iglice növény gyökere gyógyító anyagot is tartalmaz. Az Iglice Táncegyüttes ezt a tulajdonságát is örökölte. Örömteli együttlétet nyújt a táncosoknak, a fellépések pedig szemet gyönyörködtető, szívet-lelket nemesítő látványosságot a közönség számára.

Teljesítményük alapján számos alkalommal meghívást kaptak a budapesti Országos Ifjúsági Néptánc Antológiára. Több európai országba is elvitték a Palócföld, Szécsény jó hírnevét, néptánc kultúráját. Ezeken az utakon a táncosoknak lehetőségük adódott egymás népkultúrájának a megismerésére. Oláh József azt mondta, hogy a külföldi szereplésük során arra is volt példa, hogy egy-egy város tánccsoportjával felvették a kapcsolatot, közöttük szakmai, baráti kapcsolat alakult ki.

 

Színvonalas előadásokkal kedveskednek a gyerekek a közönségnek.

 

Tavaly Osztravában jártak, ahol jó kapcsolatot építettek ki a tánccsoporttal, amelyet 2018 nyarán vendégül láttak Szécsényben. Ott voltak a csehországi néptáncfesztiválon, a Közép Lengyelországi tánctalálkozón. Jártak Törökországban, Olaszországban, Szlovéniában, Franciaországban, Szlovákiában, Csehországban. Megkapták Szécsény Város Önkormányzata által alapított Szécsény Városáért Díjat. Az elmúlt évek legnagyobb sikere a Magyar Televízió által meghirdetett Felszállott a páva című vetélkedőn való sikeres szereplésük.

2015-ben Kárpát-medence legjobb 12 gyermektánccsoportja közé kerültek. Egy évvel később az 5 legeredményesebb tánccsoport között voltak. Ugyanebben az évben Szuszai Hunor és Poór Mária a szólótánc-kategóriában, mint egyedülálló szólótáncosok, a televízió egyenes adásában szerepeltek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában