Mérnökbál

2019.01.20. 19:00

Munkájukkal sokat tettek a nógrádi mérnöki kamara elismertségéért

Immár 28. alkalommal tartották meg a Nógrád megyei mérnökbált a hétvégén Salgótarjánban, ami ezúttal is jótékonysági rendezvény volt, bevétele ismét a Palóc Mentőalapítványhoz került. Teljesítményük alapján az eseményen elismerték a legjobb mérnök munkáját, illetve megválasztották a legjobb létesítményt is.

Gerhát Karina

A rendezvény elején elsőként Méhes András állt a mikrofon elé és üdvözölte a megjelenteket. A kedvezményezett Palóc Mentőalapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte a szervezőknek, hogy ezúttal is jótékonysági jelleget ölthetett a bál, a résztvevőknek pedig azt, hogy jelenlétükkel ismét segítenek.

Ezt követően pedig a házigazda Bózvári József kapott szót megnyitóbeszéde elmondására.

– Kamaránk 22 éves volt novemberben. Ez kicsit úgy hangzik, mint, amikor a 16 éves gyermek a szüleivel együtt ünnepli a 10. házassági évfordulóját. A magyarázat azonban egyszerű: a nógrádi mérnökök sokkal előbb akartak saját bált, mint tagdíjas kamarát alapítani – mondta a megyei kamara elnöke.

Megjegyezte továbbá: akkor még szinte minden szakma így volt ezzel, az orvosok, illetve a jogászok is. Mára azonban csak a kamarák maradtak, a báljaik megszűntek. A mérnökbált azonban eddig még minden esztendőben, megszakítás nélkül megtartották. Hagyomány, hogy ezen az eseményen a kamara ünnepi hangulatban adja át kitüntetéseit, és jutalmazza azon kollégákat, akik szakterületükön kiemelkedőt alkottak, illetve hosszabb időn keresztül munkájukkal, emberi tartásukkal sokat tettek azért, hogy a nógrádi mérnöki kamara ismert, tevékenysége pedig elismert legyen.

 

– Éppen ezért hangsúlyozom, hogy mérnöknek lenni kell! Ezzel a szlogennel fordulok a mai fiatalok felé, remélve, hogy nagyon sokan választják majd ezt a szakmát, s megtalálják benne boldogságukat, de legfőképpen önmagukat. Akik megtiszteltek bennünket és részt vettek a rendezvényünkön lehetőségük adódott arra is, hogy gyakorolhassák az adni örömét azzal, hogy a bál segítségével támogatjuk a Palóc Mentőalapítványt. Minden esztendőben szépe eredmények születtek, erről tanúskodnak az eseményenként összegyűlt több százezer forintos adományok is – hangsúlyozta az elnöke.

Mindezek után pedig a díjak átadása következett. A megyei kamara elnökségének döntése alapján az év mérnöke kitüntető címet idén Lonsták László vehette át. A díjazott 1996 óta tagja a Nógrád Megyei Mérnöki Kamarának, geotechnikai, vízügyi és környezetvédelmi területeken rendelkezik szakértői és tervezői jogosultságokkal, továbbá a vízépítési területen műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői jogosultsággal. 2004 és 2012 között, két ciklusban is elnökségi tag volt.

Ezt követően a kamaráért kitüntető címet adták át, amely Fábián Józsefet illette meg.

A díjazott szakképzettsége szerint okleveles építőmérnök és térinformatikai szakmérnök, geodéziai tervezői és szakértői minősítéssel is rendelkezik. Szerepel továbbá az Igazságügy Minisztérium által vezetett Igazságügyi Szakértői névjegyzékében „földmérés és térképészet” szakterületen. Mindezeken túl ingatlanrendező földmérő minősítéssel is rendelkezik.

Az este harmadik elismerése az év létesítménye megálmodóinak, illetve megalkotóinak járt.

A Nógrád Megyei Mérnöki Kamara döntése értelmében az év létesítménye a salgótarjáni Beszterce tér felújítása, átalakítása, modernizálása lett. Ehhez kapcsolódóan 11 díjat osztottak ki.

Ezt követően egy pohárköszöntő keretében Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg a bált. Mint beszédében elmondta, a mérnökök az innovációban, az építkezésben segítik a megyét, míg a mentősök a lakosságra vigyáznak. Megköszönte nekik áldozatos munkájukat, amely nagyban hozzájárul megyénk fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!