Felszerelés

2018.12.30. 20:00

Milliós támogatást kaptak a megyei önkéntesek

Szűkebb hazánkban összesen több mint húszmillió forint értékben jutott pályázati támogatáshoz idén öt önkéntes mentőszervezet és huszonhárom önkéntes tűzoltó-egyesület. A központi forrásból elnyert eszközök átadása ünnepélyesen is megtörtént a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Gerhát Karina

Nemcsak elhivatottságra és tudásra, de a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

– Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hat évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezetek életre hívása következett. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni. Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt – mondta lapunknak Angyal Eszter.

Speciális helyzetben a héhalmiak

– A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozó hivatásos tűzoltó-parancsnokságok működési területén összesen huszonhárom önkéntes tűzoltó-egyesület rendelkezik a parancsnokságokkal kötött együttműködési megállapodással. Ezekben az egyesületekben közel hatszázötven önkéntes végez áldozatos munkát. Nógrád megye illetékességi területén működik viszont a mai formájában a múlt esztendő áprilisában megalakult Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület is. Ez területi elhelyezkedése miatt egy olyan speciális helyzetben lévő egyesület, hogy a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területéhez tartozik, továbbá az elnyert támogatásból származó eszközöket is ott veheti át, összesen több mint egymillió forint értékben – mondta lapunknak Angyal Eszter katasztrófavédelmi szóvivő.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette: a mentőszervezetekben tevékenykedők létszáma folyamatosan növekszik, ezzel arányosan pedig a beavatkozások száma is emelkedik. Ugyanez igaz Nógrád megyei vonatkozásban is, hiszen a 2017-es évben már 37 beavatkozásban – többnyire állatmentések, személykeresések, viharkárok felszámolásai – vettek részt a mentőszervezetek. Ezekhez azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre, felszereltségre is szükség van.

– A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a korábbi évekhez hasonlóan idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjainak oktatására, vizsgáztatására, támogatására nyújtott lehetőséget a központi költségvetésből. A Nógrád megyében tevékenykedő mentőszervezetek összesen közel 2 millió forint értékben nyertek el támogatást, amelyet a fentiekben felsoroltakra fordíthatnak – hangsúlyozta Angyal Eszter.

Nemcsak elhivatottságra és tudásra, de a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Hozzátette: a pályázati feltételeknek a Palóc Mentőcsoport tagjaként működő Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület, a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, továbbá a Bátonyterenyei Települési Mentőcsoport tagja: az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület felelt meg.

A szóvivő kifejtette továbbá, hogy az önkéntes tűzoltó-egyesületeknek kiírt pályázat nyújtotta lehetőséggel az idén ötszázhetvenhat egyesület élt országos szinten. Ebből összesen huszonhárom Nógrád megyei egyesület részesült kedvező elbírálásban, amelyek különféle tűzoltóeszközöket, illetve felszereléseket nyertek el. Idén hétszázmillió forint összértékű támogatást oszthatott szét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó-egyesületek és önkéntes mentőszervezetek között. Ez az összeg százmillióval magasabb a tavalyinál. Nógrád megyében a huszonhárom önkéntes tűzoltó-egyesület, összesen több mint 18 millió forint támogatásban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!