Nógrád megye

2019.03.23. 15:06

A fiatalokban a mezőgépészet jövője

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) a napokban országos roadshow-jának következő állomására, a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. mátranováki telephelyére érkezett.

Palchuber Kinga

Modern gépeken keresztül nyerhettek bepillantást a mezőgazdaság fejlődésébe

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

A Megfosz szeretné megismertetni a fiatalokkal azt, hogy a mezőgépészet ma már egy olyan széles körű tudást és tapasztalatot igénylő hivatás, amelyben a szerelési, az informatikai és a pénzügyi szakértelem egyaránt fontos.

Viczián Ágnes, a szövetség marketing- és PR-szakértője elmondta: a szövetség – az egyik nagy pénzintézet támogatásával – az országos roadshow keretében is szeretné megmutatni a pályaválasztás előtt álló diákoknak a mezőgazdaság és a mezőgépészet értékeit, technikai újdonságait és jövőjét. Hozzátette: mintegy ötezer szakemberre lenne szüksége a mezőgazdasági szektornak, ezért különösen fontos, hogy a fiatalokat e pálya felé csábítsák. Húszból három–négy gyermek mindig komolyan érdeklődik a mezőgépészet iránt.

Modern gépeken keresztül nyerhettek bepillantást a mezőgazdaság fejlődésébe
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

Nemrégiben a berceli és az érsekvadkerti általános iskolások a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. mátranováki telephelyén nyerhettek bepillantást a cég munkájába, valamint a modern mezőgazdasági gépeken és eszközökön keresztül a gépgyártás fejlődésébe.

Keller Károly, a Strautmann Kft. értékesítési igazgatója elmondta: az eseményen a fiatalok személyesen tapasztalhatták meg a szakma szépségeit.

– A különböző technológiákat mindenekelőtt a mezőgazdasági gépekben lehet megfelelően tesztelni és fejleszteni, s úgy látom, hogy már elmozdultunk a precíziós gazdálkodás irányába, de a robotizálás sincs messze – zárta szavait a szakember.

Mit szólnak a fiatalok?

Cseri Bálint: – Engem igazán vonz a mezőgazdasági pálya, már kiskoromtól kezdve érdekel ez a világ. Jelenleg hetedik osztályos vagyok, de azt már most tudom, hogy mindenképpen olyan középiskolában szeretnék továbbtanulni, ahol bővíthetem a szakma iránti ismereteimet. A mátranováki gyárlátogatás nagyon tetszett, különösen a hegesztőrobotok keltették fel a figyelmemet.

Gerliczki Botond: – Izgalmas volt bepillantást nyerni a mezőgazdaság és a mezőgépészet szépségeibe, de az én szívem elsősorban az informatika irányába húz. Érdekes volt látni, hogy mivel foglalkoznak. Meglepett, hogy már van önvezető és önjáró takarmánykiosztó kocsijuk is. A kirándulást egyébként nagyon élveztem, de nem tartom valószínűnek, hogy a mezőgazdaságban helyezkedjek majd el felnőttként.

Magyar Levente: – Jelenleg úgy képzelem, hogy felnőtt fejjel az informatika világában teljesedek ki. Szívesen lennék programozó, de egyébként a mezőgazdaságon belül is vannak érdekes munkák. A céglátogatáson a legjobban a hegesztőrobotok tetszettek, de számos új és meglepő információval gazdagodtam. Nagyon jól szórakoztam a kiránduláson, egy emlékezetes élményen vagyok túl!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!