Nógrád megye

2018.07.23. 11:15

Mesés várjátékok Hollókőn: még sárkányt is űztek a mini lovagok

A gyerekeké volt a főszerep a hollókői mesés várjátékok ideje alatt: középkori hangulat fogadta a látogatókat.

V. E.

A kapunál a király és királyné várta a belépők hódolatát, bebocsátást nyerve a gyerekek vitézként, lovagként vagy hercegnőként próbálták az összes – a király által – rájuk mért próbát teljesíteni. Sikereiket pergamenre nyomott pecsét igazolta, így járulhattak ismételten őfelsége színe elé, aki a hűségi fogadalomtételüket követően apródjává fogadta őket. Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a mesés várjátékokat azért találták ki, hogy a nyár közepén legyen egy olyan program, ami a gyerekeknek szól.

 

– A várjátékokat hét éve rendeztük meg először. A fő attrakció a füstokádó sárkány legyőzése. Ez előtt azonban különböző próbákat kell teljesíteniük a lovagjelölteknek. Minden próba alkalmával megismerkedhetnek egy-egy hagyománnyal. Igyekeztünk olyan foglalkozásokat szervezni, amelyek elnyerhetik a tetszésüket. Így például fakanalat festhettek, nemezelhettek, lóra ülhettek, kipróbálhatták a fazekasságot, vagy megismerkedhettek a lovagok fegyverzetével – mondta Kelecsényi Péter. Hozzátette: a rendezvény célja, hogy Hollókő a családoknak és gyerekeknek egyaránt olyan helyszín legyen, ahová később is szívesen visszatérnek.

A sárkánytámadás visszaverése után a király seregszemlét tartott a vitézi próbákat kiállt lovagok és udvarhölgyek között, majd kézjegyével látta el a csatában résztvevők hétpróbás oklevelét.

 

Kiemelt fotó: Sok feladatot teljesítettek a gyerekek, Fotók: L. B./N.M.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában