élő hagyományok

2019.02.10. 07:00

Megyénkről szóló dokumentumfilmeket mutattak be fővárosi Aranytíz Kultúrházban

A fővárosi Aranytíz Kultúrházban nemrégiben mutatták be Balla Bence rövidfilmjeit, a Nógrád rejtett kincsei sorozat első két epizódját, a Kézzel-lábbal az angyalok felé és az Arany fékötő című kisfilmet.

Sz. K.

Nógrád megye történelmi, kulturális, vallási emlékhelyeinek kincsestára a valódi értékekre fogékony emberek számára kiapadhatatlan érdeklődési forrást jelent. Ilyen ember Balla Bence is, aki ugyan egy budapesti fiatalember, mégis ezer szállal kötődik a megyénkhez. Két éve ő a mohorai Tolnay Klári Emlékház művészeti vezetője, kiállításokat rendez, programok lebonyolítását szervezi.

Korábbi epizódok

Balla Bence Nógrád kulturális kincseiről készült sorozatának első epizódja a terényi kézzel-lábbal harangozást mutatja be. Az országban egyedülálló módon a toronyban felcsendülő harangokat kézzel-lábbal húzza a templom gondozója, Ilonka néni. A második epizód a százéves szandai Máriácska-káponka történetét meséli el. A benne pihenő Szűz Mária-szobrot a keresztény ünnepek idején mindig az adott időszaknak megfelelő színű viseletbe öltöztetik.

Bence fáradhatatlanul kutatja a múlt titkait és a velünk élő hétköznapi csodákat. A nyugat-nógrádi falvakban fellelhető kulturális értékekről pedig kisfilmeket készít, ezzel viszi hírét a szűkebb hazánkban máig is élő hagyományoknak, kulturális kincseknek.

A Nógrád rejtett kincsei dokumentumfilm-sorozat harmadik epizódja a balassagyarmati zsidó temetőt fogja bemutatni. A balassagyarmati zsidó közösség mintegy hatszáz éves múltra tehető. A műemlék temetőben az 1700-as évektől találhatóak sírkövek, 3,2 hektáron mintegy 3500 sírkő. A balassagyarmati közösség az ország egyik legjelentősebb ortodox zsidó hitközsége volt, a városban állt az ország egyik legnagyobb ortodox zsinagógája 1868–1944-ig, melyet a háború során felrobbantottak.

A jelenleg is funkcionáló temetőt a magyarországi zsidó temetők közül elsőként nyilvánították védett műemlékké, 1994-ben. Jelenleg a világ minden tájáról érkeznek ide érdeklődők, látogatók rokonaikhoz, családtagjaikhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!