szabályozás

2019.03.07. 07:00

Megyénkben sem repkedhetnek csak úgy vaktában a drónok

Terjedőben van a drónok használata, és gyakran nem csak hobbivideósok keresik már a repülő szerkezeteket. Magyarországon az első drónok üzembe helyezésekor még meglehetősen szabályozatlan volt a pilóta nélküli légi járművek (nemzetközi néven UAV-ok) jogi státusa. Ez viszont most, 3–4 évvel a tömeges megjelenés és felhasználás után átalakulófélben van.

Nagy Judit Áfonya

A balassagyarmati Herczeg Gábor hivatásszerűen használja a drónt

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

A balassagyarmati Event Drone Filmstúdió tulajdonosa, Herczeg Gábor nemcsak profi szakember, hanem a változtatások folyamatát is aktívan követi. Párjával, Tomis Patríciával együtt évek óta esküvők és falunapok megörökítésében, reklámfilmek gyártásában vesznek részt, amióta csak a megyében elterjedt az igény – önkormányzatok és magánszemélyek részéről egyaránt – arra, hogy drónokkal készült felvételekkel is illusztrálják a jeles napokat, fontos eseményeket.

Életeket is menthetnek vele

Az Event Drone stúdió által használt DJI Inspire2 márkájú drónok hazai viszonylatban csúcsminőségnek számítanak, és mindössze öt kiló súlyúak. A modern eszközök jellegzetessége a magas képminőség mellett az is, hogy megjegyzik a felszállás helyét, az akkumulátor lemerülése előtt visszatérnek a kiindulópontra. Egy ilyen szerkezet –20 Celsius-­fokig állja a fagyokat, propel­lerei télen sem jegesednek. GPS helyett ultrahangos helymeghatározást alkalmaz, tíz méterrel korábban jelzi, ha akadály tornyosul előtte, térképészeti célokra is kiválóan használható. Herczeg Gábor és felesége, Patrícia fontosnak érzi a társadalmi szerepvállalást, ezért ha a szükség úgy hozza, karitatív jelleggel drónjaik eltűnt személyek kutatásában és mentésében is részt vesznek.

– Jelenleg ahhoz, hogy adott helyen és időben drónt használhasson, ma mindenkinek engedélyre van szüksége. Ezt az eseti légtérengedélyt a Légügyi Hatóság adja ki, minimum 30 nappal a repülés előtt, de legfeljebb 60 nappal az esemény előtt kérhető ki. Az engedély birtokában ugyanebben az időben, ugyanezen a helyen más drón nem repülhet – sorolta Herczeg Gábor a jogi háttér tudnivalóit.

A filmstúdió tulajdonosa hozzátette: a drónozás ezen alapvető szabálya miatt azonban egyes népszerű helyekre lehetetlen az engedély beszerzése, így előfordulhat, hogy olyan hobbidrónosok is jogosulatlanul használják a légteret, akik egyébként tisztában vannak a szabályozással.

– A bürokrácia mindig késve követi a gyakorlatot, de már vannak tervek egy új jogi háttér kidolgozására. Félórás engedélyek 24 órával korábbi kikérése az új elképzelés, ezt telefonos applikáció révén is lehetne igényelni. Azonban a Légügyi Hatóságnál jelenleg két ember dolgozik a drónrepülési engedélyek kiadásával, amíg a tervből nem lesz gyakorlat, egyszerűen nem tudnak a kérelmek végére érni – tette hozzá.

Magyarországon jelenleg egy nap alatt tízezer engedélyt kérnek ki, amelyek ellenőrzésére a rendőrségnek van jogköre. A gépjárművekhez hasonlóan a drónokra is van kötelező felelősségbiztosítás, ennek értéke 35–50 ezer forint, ami a szerződés megkötésének napjától számított tárgyévre szól. A tervezet szerint a jövőben egynapos tanfolyam során jogosítványt kell majd szerezni ezen légi járműhöz is.

A balassagyarmati Herczeg Gábor hivatásszerűen használja a drónt
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

– Magyarországnak igen korszerű a légi irányítási rendszere, hamarosan megszűnnek a légi folyosók, és a légtér használatát az adott terület megterhelésétől függően fogják engedélyezni. Vannak azonban ideiglenesen tiltott területek, ahol nem is illik drónt reptetni, ilyen minden börtön feletti légtér, vagy a Parlament környéke, de tiltott az éjszakai repülés is. Léteznek még „zöld légterek” is, ahová nem adnak ki engedélyt, például nemzeti parkok területére, illetve amit csak 1500 láb – nagyjából háromszáz méter – felett szabad megközelíteni – ismertette Herczeg Gábor.

A drónt reptetőknek tudniuk kell, hogy a mindenkori személyiségi jogok akkor is érvényesek, ha közterületen reptetik meg járművüket. Felvételkészítés közben olyan távolságot kell tartani az emberektől, hogy ne legyenek azonosíthatóak egyedi jellegzetességeik alapján. Minden más esetben beleegyezésre van szükség a felvétel elkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!