Nógrád megye

2018.12.15. 07:01

Megyénkben is csúcsra jár idén a karácsonyfa ára

Mintegy húsz százalékkal emelkedtek a tavalyi évhez képest a fenyőfaárak országszerte, így Nógrád megyében is. A legkelendőbb még mindig a luc.

Tóth-Nagy Orsolya

A fenyőfaárusok már készülnek a napokon belül meginduló rohamra

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Megkezdődött a fenyőfavásár a megyében is. Sokan már hetekkel karácsony előtt gondoskodnak az ünnepi örökzöldről, de akadnak olyanok is, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást.

Amire érdemes odafigyelni

A fenyő kiválasztásakor érdemes a tönkjét a földhöz ütni: ha tűlevelek hullanak le róla, akkor ne vásároljuk meg, mert az a fa már nem friss. Ugyancsak tesztelhetjük a fenyő frissességét azzal, hogy a tűlevelét óvatosan meghajlítjuk. Ha az nem rúgja vissza magát, hanem behajlik, vagy törik, akkor elkezdődött a kiszáradás. A fát a szoba hűvösebb részén helyezzük el, gondoskodjunk arról, hogy törzsének alja vízben legyen. Ha élő gyökérzettel vásárolunk fát, akkor tartsuk szem előtt azt, hogy minél nagyobb a fa, annál nehezebben viseli az átültetést. Élő fát szobahőmérsékleten két hétnél tovább tartani nem szabad. A megvett fát ne vigyük be azonnal a meleg lakásba, tegyük pincébe, kamrába egy-két napra.

Pásztón többféle fenyőből válogathatnak a környékbeliek.

– A lucnak 2500 forint, az ezüstnek 3500–4000, míg a Nordmann-fenyőnek 6000 forint métere. Árulunk földlabdás fákat is, amelyek átlagosan másfél méteresek, és később el lehet ültetni őket a kertbe. Ezeknek az ára 4000 és 8000 forint között mozog – mondta Sánta Zoltán, pásztói kereskedő. Hozzátette: tavalyhoz képest drágultak a fenyőfák, ám előtte hosszú éveken keresztül stagnáltak az árak.

– Karácsony előtt tíz nappal indul be igazán a vásár, általában akkor jönnek a legtöbben. A kisebb fákat ugyanúgy viszik, mint a nagyobbakat – mondta Sánta Zoltán.

Kolozsvári Jánosné Szentesi Renáta évek óta árul fenyőfát Nemtiben és a salgótarjáni vásárcsarnok udvarán. Mint mondta, náluk a lucnak 2000 forint, az ezüstfenyőnek és a szerb lucnak pedig 4000 forint métere. A vásárlók leginkább az utóbbit kedvelik, hiszen hasonló az ezüstfenyőhöz, de levelei nem szúrósak.

– Mindig általunk telepített, friss vágású fával készülünk a szezonra – fejtette ki az őstermelő, aki szerint érdemes legalább öt nappal az ünnepek előtt megvásárolni az örökzöldet, hiszen ekkor még nagyobb a választék. A tavalyihoz képest húsz százalékkal drágultak a fák, ami az idei évre jellemző szokatlanul meleg és száraz időjárásnak tudható be.

A fenyőfaárusok már készülnek a napokon belül meginduló rohamra
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Virág Gábor, nagylóci őstermelő hosszú esztendők óta Szécsény környékén értékesíti az örökzöldet. A tavalyi évhez képest nála is drágultak az árak, a másfél méteres lucfenyő idén 3500 forint körül mozog, még a három méteres 6500 forint. Elsősorban luct árul, hiszen a közelben az a fajta a legnépszerűbb, a vásárlók nem igazán keresik a különleges örökzöldeket.

Napjainkban sokan kényelmes megoldást választanak, és inkább az internetről rendelnek fenyőfát. Egyre többen választják ezt a módszert, hiszen akár otthon, a kényelmes fotelből is kiválasztható a kívánt darab. Sőt, divattá vált a már előre feldíszített karácsonyfa. Sokan pedig a műfenyő mellett voksolnak, hiszen az nem piszkolja össze a lakást, nem vált ki az arra érzékenyeknél allergiás reakciót, és már egészen élethű darabok is kaphatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!