tolvajtempó

2019.03.23. 11:30

Megyénkben is bármelyik autó a bűnözők célpontjává válhat

Folyamatos a veszély, noha ezt a statisztika kevésbé tükrözi. A bűncselekmények nagyjából egy százalékát teszi ki a gépkocsifeltörés Nógrád megyében, de szinte bármelyik autó a bűnözők célpontjává válhat.

Gerhát Karina

Ahol alkalom kínálkozik, ott elkövetik a bűncselekményt... Illusztráció

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Az elmúlt esztendőben 23 ilyen bűncselekmény elkövetése miatt járt el a megyei rendőr-főkapitányság, illetve az ahhoz tartozó hat városi kapitányság. A bűncselekmények nagyjából egy százalékát teszi ki a gépkocsifeltörés Nógrád megyében, azonban szinte bármelyik autó a bűnözők célpontjává válhat.

Hiába menekültek a bűnözők

Egy 30 és egy 36 éves férfi akarta betörni egy személygépkocsi ablakát, amely a Kisterenye és a Vizslás-Újlak közötti szervizúton parkolt. A tetteseknek az autóban elhelyezett értékekre fájt a foga. A 30 éves férfi egy, a saját gépkocsijukból kivett emelővel többször a jármű jobb első szélvédőjére ütött. Eközben azonban a helyszínre érkezett a kiszemelt négykerekű tulajdonosa és ezzel megzavarta a két tettest, akik ezért kénytelenek voltak zsákmány nélkül távozni. Az egyenruhások elfogták és előállították a két férfit. A bűncselekmény elkövetését mindkét tettes elismerte. A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság lopás kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a 30 éves mátraverebélyi és a 36 esztendős bátonyterenyei lakos ellen.

– 2011 óta a gépjárműfeltörések számában csökkenő tendencia figyelhető meg Nógrád megyében. Országos szinten szűkebb hazánk a legkedvezőbb adatokkal rendelkező megyék közé tartozik ezen elenyésző bűncselekményszám miatt. Azonban ahol alkalom kínálkozik, ott elkövetik a bűncselekményt, kárt és bosszúságot okozva azzal a tulajdonosnak. Éppen ezért nem lehet behatárolni, hogy milyen lehetőségekre figyelnek fel a tolvajok. Sajnos sokszor a járműtulajdonosok is hozzájárulnak a gépkocsi sikeres feltöréséhez – mondta Dankóné Nagy Éva.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: fontos, hogy mindig zárjuk be az autót, még akkor is, ha csak rövid időre hagyják magára. Ez az udvarban, illetve a garázsban történő tárolás esetén is nélkülözhetetlen. Mindig ellenőrizni kell az ajtók nyithatóságát, előfordulhat ugyanis, hogy a lezártnak hitt négykerekű ajtajai nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.

– Amennyiben tehetik, használjanak gépjárműbe épített riasztóberendezést, és miután leparkoltak az autóval, helyezzék azt élesített állapotba. A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú, vagy elhagyatott területen hagyott gépkocsik gyakrabban válnak a bűnözők célpontjává. Ezért a gépjárművet tanácsos lehetőség szerint zárható garázsban, vagy őrzött parkolóhelyen tárolni. Aki közterületen parkol autójával, próbáljon meg jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet találni neki – hangsúlyozta Dankóné Nagy Éva.

Ahol alkalom kínálkozik, ott elkövetik a bűncselekményt... Illusztráció
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

Kifejtette továbbá: az esetleges autófeltörés kockázatát nagyban csökkentheti, ha térfigyelő kamera pásztázza a parkolásra választott területet. Nagyot téved az a tulajdonos, aki úgy gondolja, ha az első ülés mögé teszi, vagy letakarja értékeit, azok már biztonságban vannak – a tolvajok ugyanis általában először ezeket a helyeket nézik meg. Fontos, hogy soha senki ne hagyjon értéket a gépkocsiban, mert az autó nem biztonságos tárolóeszköz. Aki a vásárlást követően az árucikkeket csak látható helyre tudja bepakolni az autójába, az ne hagyja őrizetlenül a járművét. Üres táskát sem szabad a kocsiban felejteni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolhat semmit. Az autó feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent a jármű tulajdonosának. Ha például a tolvaj megszerzi az illető személyes iratait, illetve a négykerekű okmányait, az további visszaélésekre ad lehetőséget számára. Fontos, hogy ezeket soha ne tartsuk az autóban.

Ha valaki a bűncselekmény áldozatává válik, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében, ne nyúljon semmihez és értesítse a rendőrséget a 112-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!