tollas jószágok

2019.08.05. 11:15

Megválasztották Szurdokpüspöki legszebb libáját

Felelevenítették a tradíciót Szurdokpüspöki legnagyobb gasztronómiai rendezvényén, a Libafesztiválon.

Tóth-Nagy Orsolya

Fotó: Balazs Ladoczki

Tizenkettedik alkalommal tartották meg a községben a Libafesztivált, amely Nógrádikum címmel is büszkélkedhet. A kétnapos rendezvényen a gasztronómia mellett nagy szerepet töltött be a helyi értékek ápolása is.

Pintér Miklós Ervin, a falu polgármestere felidézte a régi hagyományokat, amikor a településen még szinte minden háztartásnál volt a fehér tollas jószágból.

– Szeretnénk megőrizni és megismertetni az érdeklődőkkel településünk tradícióit. Célunk, hogy visszahozzuk a köztudatba a libatartást, valamint a libatenyésztést – mondta.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy Szurdokpüspöki fantasztikus múlttal rendelkezik, majd kitért a települést érintő fejlesztésekre. Mint mondta, olyan dolgokat valósítottak meg a faluban, amelyekre igazán büszkék lehetnek.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerint a Libafesztivál az összetartozás jelképe is.

– Az a palóc vendégszeretet, amely egész Nógrád megyére jellemző, itt Szurdokpüspökiben is érezhető – emelte ki Skuczi Nándor, aki úgy véli, a településen élők tesznek a faluért és a helyi közösségért.

A rendezvényen átadták a Szurdokpüspökiért-emlékérem díjat is, amelyet idén Benkő Gyuláné vihetett haza munkája elismeréseként.

A fesztivál fő attrakciója pedig nem más volt, mint a libaszépségverseny, amely során bemutatkoztak a település legszebb tollasai. A zsűri a természetes és a jelmezes szépség kategóriában értékelte a felsorakozó állatokat.

Farkas Andrea is jelentkezett jószágával a megmérettetésre.

– Három éve foglalkozok libákkal és eddig százötven állatot neveltem fel, jelenleg hét tollasról gondoskodok – mesélte a helyi lakos, aki szerint a községnek szép hagyománya a libatartás, amit fontos ápolni.

A libás finomságok mellett nem hiányozhatott idén sem a laska, amelyet lekvárral vagy a szokásokhoz hűen libazsírral kentek meg és lila hagymával kínáltak. Az érdeklődők a vásári forgatagban pedig kedvükre válogathattak a különféle kézművestermékek és édességek közül. Ezen túl számos zenés-táncos programmal, de kiállítással is készültek a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában