Magyar szentek hete

2018.11.14. 17:30

Megkezdődött a városi katolikus óvoda és iskola egyhetes rendezvénysorozata Pásztón (fotók)

Egy héten keresztül különböző programok színesítik a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola mindennapjait a magyar szentek hete alkalmából.

Tóth-Nagy Orsolya

Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Lélekindítóval kezdték a napot, majd ünnepélyes szentmisét tartottak, amely során megtelt hívőkkel a Szent Lőrinc plébánia­templom.

– Ezen a héten együtt ünnepeljük a magyar szenteket. Pásztó pedig egy boldoggá nyilvánított magyar, Brenner János ereklyéjét kapta meg

– mondta Beer Miklós, a Váci egyházmegye megyéspüspöke, aki felelevenítette a boldoggá avatott atya tragikus történetét, az emberekhez való viszonyát pedig példaként állította a hívek elé.

 

A megyés püspök országos szinten is egyedülállónak nevezte a pásztói katolikus oktatási intézményeket. Végül megáldotta Brenner János ereklyéjét, amelynek otthona mostantól a pásztói Szent Lőrinc templom lesz.

A Beer Miklós által celebrált szentmise után a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulói, óvodásai mutatkoztak be műsoraikkal. Nemcsak zenés előadásokat hallhattak a templomban összegyűltek, de megismerkedhettek az első osztály védőszentjének történetével is.

A délutáni órákban szépíró versenyen mérhették össze tudásukat a gyerekek, majd a Mi Márton-napunk címmel lámpás felvonulást tartottak a városban. A hét további részében különféle versenyek várják a kicsiket. Lesz például matematika-, természetismeret- és szépkiejtési vetélkedő is, ahol megmutathatják tudásukat a tanulók.

A magyar szentek hete utolsó napján pedig a Noé bárkája című bábjáték szórakoztatja majd a gyerekeket, valamint díjakkal ismerik el a tehetségeket.

Az idei rendezvénysorozatot ünnepélyes műsorral zárják majd, amelynek keretében megemlékeznek Rajeczky Benjáminról, a néhai ciszterci szerzetesről, népzenekutatóról.

(Borítóképünket készítette: Hegedűs Márk/NMH)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!