Nógrád megye

2018.09.24. 11:22

Megkapták elmaradt fizetésüket a Palóc Nagyker egykori dolgozói

Nógrád megye egykori legnagyobb foglalkoztatója, a felszámolás alatt álló salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt aktív munkavállalói – a bérgarancia-támogatás mértékéig – már megkapták elmaradt juttatásukat, a korábbi boltok többségét pedig értékesítették.

Palchuber Kinga

Amint arról már beszámoltunk: a Palóc Nagykereskedelmi Kft. 86 boltot üzemeltetett a CBA korábbi franchise partnereként és regionális központjaként, ám 2016 szeptemberében csődeljárást rendeltek el a cég ellen. Az adós és a hitelezők között nem jött ­létre egyezség, így tavaly májusban megkezdődött a felszámolás. A Palóc Nagyker Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmazott, így a csőd után több száz dolgozó vált munkanélkülivé.

Nyílnak a boltok

A nógrádiak igencsak megérezték az egykori CBA-boltok hiányát. Salgótarján és Bátonyterenye városvezetői azonban folyamatos tárgyalásokat folytattak, hogy a felszámolás alatt lévő Palóc Nagyker meglévő üzlethelyiségeit újra megtöltsék élettel. A megyeszékhelyen a Fáy András körúton és az Acélgyári úton, sőt Kisterenyén és Mátraterenyén is kitárta már kapuit egy-egy új üzlet a lakosság legnagyobb örömére. Információink szerint a megyei kórházzal szemben, az egykori Öblösüveggyárnál és a Pécskő úton is Coop működhet a közeljövőben.

Vályi Attila, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolója érdeklődésünkre elmondta: a dolgozók kifizetése tavaly június óta folyamatos, eddig kilenc ütemben fizettek a Bérgarancia Alap igénybevételével. Folyamatosan tart a munkaviszonyok rendezése is.

Hozzátette: az aktív munkavállalói állomány kifizetése már megtörtént, a jelenlegi munkajogi állomány elsősorban gyesen, gyeden és táppénzen lévő dolgozókból áll, akiknek a gyes és a gyed lejártakor, illetve a törvényi előírásoknak megfelelően a felszámolási eljárás végén történik meg a járandóság ­kifizetése.

Vályi Attila hangsúlyozta: a Palóc Nagykereskedelmi Kft. jellemzően Nógrád megyében található üzlethelyiségeinek túlnyomó részét értékesítették, újranyitásuk folyamatban van, a Heves megyei üzletek pedig jellemzően bérelt ingatlanokban voltak, így azok további hasznosításáról a tulajdonosaik döntenek.

– A kft. saját tulajdonú ingatlanjai és vagyontárgyai értékesítésének nagyobb hányada megtörtént, jelenleg is több adásvételi szerződés áll előkészítés alatt. Folyamatban van azoknak a vagyoni eszközöknek az újbóli értékesítésre történő kiírása is, amelyekre első körben nem érkezett ajánlat – tájékoztatott a felszámoló.

Vályi Attila még korábban elmondta: közel 450 hitelezőt vettek nyilvántartásba, akiknek a cég több mint tízmilliárd forinttal tartozik, a biztosított követeléssel rendelkező hitelezők igénye pedig meghaladja a hatmilliárd forintot.

(Borítóképünkön: A nógrádiak igencsak megérezték az egykori CBA-boltok hiányát, Fotó: H. Cs./N.M.H.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!