programok

2019.03.14. 11:30

Megemlékezünk az 1848–49. évi forradalom és szabadságharcról

A magyar történelem talán egyik legismertebb és legjelentősebb háborús konfliktusa az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc, amelynek emléke előtt országszerte, így megyénkben is, a március idusán tartott ünnepi megemlékezésekkel és a nemzeti színű kokárda kitűzésével tisztelegnek.

Veres Edina

A gyerekek a legtöbb településen aktívan részt vesznek az ünnepi programokon

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

A Palócföldnek nevezett vidék minden városában, sőt, még a kisebb településeken élők is fontosnak érzik, hogy tisztelegjenek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt március 15-én vagy esetleg azt megelőzően.

A salgótarjáni emlékprogramok Somoskő régi temetőjében, Somoskeőy István honvéd százados sírjának megkoszorúzásával kezdődnek március 14-én, csütörtökön. 14 órától. A rendezvénysorozat ezt követően a Petőfi Sándor-emléktúrával folytatódik március 15-én, amely 9 óra 30 perckor indul és a Salgó vára alatti sziklafalon elhelyezett Petőfi-emléktáblához vezet. Az eseményen beszédet mond Dániel Zoltán, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere, valamint Józsa Gábor, a Nógrád Megyei Természetbarátok Társaságának képviselője, majd a program végén koszorúkkal ékesítik az emléktáblát. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepséget a Múzeum téren tartják, pénteken 11 órától. Az ünnepi műsort követően a megjelentek meghallgathatják Fekete Zsolt polgármester emlékbeszédét, majd elhelyezik az emlékezés koszorúit a téren található Széchenyi-szobornál.

A gyerekek a legtöbb településen aktívan részt vesznek az ünnepi programokon
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Balassagyarmaton a Palóc ligeti Petőfi-szobornál március 15-én, pénteken, 10 órakor kezdődik a megemlékezés, ahol Medvácz Lajos polgármester ünnepi beszédének elhangzása után koszorúkat helyeznek el a Nemzeti dal költőjének szobránál, majd este 6 órától a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Róka Szabolcs Szép világja az magyarnak című koncertjével zárul az ünnepi program. Másnap, azaz március 16-án, szombaton a művelődési központban 17 óra 30 perces kezdettel átadják a Balassagyarmat Közösségéért és a Fiatal Példakép nevű díjakat.

Az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékezést tartanak Pásztón is március 15-én 11 órától a polgármesteri hivatal előtt álló emlékműnél, ahol Farkas Attila polgármester megosztja gondolatait az egybegyűltekkel, ezután ünnepi műsort adnak elő a Mikszáth Kálmán Líceum tanulói, majd megkoszorúzzák a 171 évvel ezelőtti eseményeknek emléket állító alkotást.

Rétságon az ünnepi műsor a Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületének színháztermében kezdődik március 15-én, pénteken, 18 órakor, majd a megjelentek tiszteletük koszorúit helyezhetik el a művelődési központ előtti emléktáblánál.

Bátonyterenyén március 14-én, csütörtökön tartják a városi ünnepséget és koszorúzási ceremóniát 12 órakor a Bartók Béla Térségi Általános Iskola Kossuth Lajos Tagintézményénél. A déli harangszót követően Nagy-Majdon József megosztja az egybegyűltekkel ünnepi gondolatait, illetve műsorral is tisztelegnek a történelmi évforduló előtt.

Szécsényben az ünnepi megemlékezés Szontágh Pál emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik szintén március 14-én 10 óra 30 perckor. Ezt követően 11 órától ünnepi műsort mutatnak be a Városi Művelődési Központ színháztermében, amelyben közreműködnek az Iglice Táncegyüttes, valamint a T.C.D. Táncegyesület tagjai. Ezután Stayer László polgármester ünnepi beszédét hallgathatják meg a résztvevők, majd ünnepélyes keretek között átadják a Szécsény Városáért díjat.

Varsányban koszorúzási ünnepséget tartanak március 14-én 14 óra 30 perctől a település emlékparkjában, ahol ünnepi beszédet mond Kanyó Judit polgármester. Rimóc településen március 15-én, pénteken a hazánkért mondott áhítatot követően 9 órától szentmise kezdődik, majd egy órával később az ünnepi műsor keretein belül megkoszorúzzák a község Petőfi-szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!