500

2018.11.04. 10:38

Tarjáni lelkészek kezébe került a legújabb kiadvány a reformációról

Számos programmal készültek a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére.

G. K.

Fotó: Ladóczki Balázs, NMH

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Nógrád Megyei Levéltára is tevékenyen részt vállalt a reformáció 500. évfordulója alkalmából az összes levéltári területre kiterjedő projekt megvalósításában, amelyet a Reformáció Emlékbizottság támogatott.

– Intézményünk is bemutatta a Vissza a forrásokhoz című vándorkiállítást, amelynek megnyitóján tartottuk az Utazás Wittenbergbe elnevezésű verseny megyei fordulójának díjátadó ünnepségét. A levéltári órákra épült országos vetélkedőn az általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók vettek részt. A megyei megmérettetés nyertesei a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulói voltak, akik bejutottak az országos legjobb 6 megyei csapat közé – mondta portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Fotó: Ladóczki Balázs, NMH

A levéltár igazgatója hozzátette: a Hungarikakutatás keretében a történelmi Nógrád megyére vonatkozó reformációs iratokat tártak fel a losonci és a nagykürtösi levéltárban, illetve a losonci evangélikus egyházközségben. Megjelent továbbá a Forrásaink a reformációról – Dokumentumok az MNL Nógrád Megyei Levéltárából című forrásgyűjtemény, amely az MNL 21 kötetből álló sorozatának részeként jött létre. Ezt a kötetet a Luther-évforduló alkalmából a napokban adta át Gusztiné dr. Toronyi Judit Deme Károly evangélikus lelkésznek, illetve Németh Judit református lelkésznek.

– Elkészült egy képes album is, amelynek címe: „mi úgymond mennyei polgárok vagyunk…” Válogatás a magyarországi protestantizmus emlékeiből a Magyar Nemzeti Levéltárban. Ebben a kiadványban Nógrád megyei dokumentumként kapott helyet az az 1689–1695 közötti vármegyei közgyűlési jegyzőkönyv, amelynek borítóján egy Luther-ábrázolás látható. A borító másodlagosan felhasznált, német reneszánsz, restaurált barna bőrkötéssel készült. Szintén a Reformáció MNL projekt részeként valósulhatott meg a Reformáció Nógrádban című nemzetközi konferencia.

Fotó: Ladóczki Balázs, NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában