Állás

2019.09.03. 06:40

Már többen dolgoznak, de még többen akarnak Nógrád megyében

Míg 2013-ban a Nógrád megyében élő 15–64 éves korosztálynak alig fele dolgozott, a 2018-as adatok szerint ez az arány elérte a 67,7 százalékot, miközben a munkanélküliségi ráta 15,1-ről 6,8 százalékra csökkent. Az adatok idén tovább javultak.

Kakuk Klaudia

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok szerint Nógrád megyében 2019 első negyedévében a foglalkoztatottak létszáma 81 ezer fő volt, a munkanélküliek száma 6,2 ezer, mintegy 35 ezer ember pedig nincs aktívan jelen a munkaerőpiacon.

A megyében 2013-tól figyelhetőek meg pozitív változások a foglalkoztatási mutatókban, amelyek évről évre javulást mutatnak. 2013 és 2018 között 26,4 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélkülieké kevesebb mint felére apadt. Az idei év adatai alapján a munkanélküliek száma tovább csökkent, ezzel egy időben a foglalkoztatottak száma is emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A nógrádi álláskereső fiatalok száma az országos átlagot sem éri el, a megyéket nézve ez az érték tíz megye mutatójánál is kedvezőbb értékeket mutat. A nők mutatói javultak, a férfiak körében továbbra is több a munkanélküli, bár a két nem közötti különbségek csökkenni látszódnak.

Nógrád megyében hiányszakmának számít
a hegesztő, lakatos, forgácsoló, pék Fotó: NMH

A Nógrád megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya részletes információkkal is szolgált a regisztrált álláskeresőkről. Ebből kiderül, leginkább a 24 és 55 év közötti korosztályban küzdenek a munkakereséssel. A járási hivatalok nyilvántartásában 2019. június végén 10 873 fő volt az álláskeresők száma, ami az előző évhez képest 3 százalékkal több, de ez országos tendencia. Az is tény, hogy néhány nagyobb vállalatnál és bizonyos szakmákban és munkakörökben nem találnak megfelelő munkaerőt, de a megyében ez nem okozott komolyabb fennakadásokat. A tavalyi év őszén a foglalkoztatási szolgálat felmérést végzett a munkáltatók körében, köztük a megye legnagyobb vállalkozásaiknál.

A munkáltatók 47 olyan munkakört jelöltek meg, amelyet legalább egy hónapja nem tudtak betölteni. Ezek egy része betanított jellegű tevékenység, mint például feldolgozóipari gépek kezelése, vagy termék-összeszerelés. A tartósan üres álláshelyeket azonban főleg szakképzett munkaerővel kívánják betölteni. Ezek közül az öt legnagyobb létszámot érintő munkakör a hegesztő, a lakatos, a varrónő, a forgácsoló és a pék volt.

A Nógrád megyei kormányhivatal a munkaközvetítők, a munkáltatók és az álláskeresők igényeit összehangolva igyekeznek betölteni a feltárt és bejelentett üres álláshelyeket. A járási hivatalok 7185 alkalommal közvetítettek ügyfeleket a betölthető álláshelyekre, a lezárt kiközvetítések 82 százaléka pozitívan, azaz munkaviszony létesítéssel végződött.

Szabó Sándor kormánymegbízott szerint az az általános tapasztalatuk, hogy a második negyedévi foglalkoztatási mutatók sokkal kedvezőbbek, hiszen az áprilisi-júniusi hónapokban megnövekszik az idénymunkások száma. A szezonális ágazatok mindegyikében, és a feldolgozóiparban is javult az elhelyezkedés lehetősége, de megyén kívül is szép számban jutottak munkához, főként a megye nyugati térségéből és a pásztói járásból.

Több tudással a magasabb bérért

A kormányhivatalban kiemelt feladat, hogy az álláskeresőknek, illetve a munkaerőt kereső vállalkozásoknak hatékony segítséget nyújtsanak. Kiemelten kezelik a fiatalokat. Az iskolából lemorzsolódott pályakezdőnek felnőttképzés keretében kínálnak tanulási lehetőségeket, hogy megszerezzék első szakképzettségüket. Elhelyezkedésüket is támogatják. Nyelvtanulási és szakmaváltási lehetőséget biztosítanak a 25 év felettieknek is. Szakképzettséggel az álláskeresési és a bérezési esélyek is előnyösebbé válhatnak.

A foglalkoztatók magasabb bérekkel, illetve a kereseti lehetőségek növelésével tudnák előre mozdítani, hogy a munkaerőpiac inaktív szereplői, illetve a regisztrált álláskeresők újra a munka világa felé forduljanak, illetve a megyei munkalehetőségeket részesítsék előnyben az ingázás helyett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában