Oktatás

2018.10.24. 11:22

Magasan képzett szakembereket nevelnek a megyében

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Innovadidact Bt. közös szervezésében egész napos regionális szakmai rendezvényt tartottak a Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft. telephelyén.

Sz. K.

képalá: Hasznos szakmai ismeretekkel gazdagodtak a résztvevők, Fotó: Torjay Attila

A rendezvény a duális gépészeti szakképzés működését alapjaiban meghatározó szakképzési centrumok és gazdálkodó szervezetek, korszerű tanulóképzést szolgáló műhelyeinek, tanműhelyeinek fejlesztését helyezte a figyelem középpontjába.

Napjainkban világszerte átalakulóban van a jellemzően munkaerőpiac által vezérelt szakmai oktatás. Az európai szakképzési rendszerekhez hasonlóan Magyarországon is a szakmai oktatás központi pillére a duális képzés, amelynek célja a munka alapú tanulás, valamint az oktatás és az üzleti világ közötti együttműködés meg­erősítése.

Megyénkben is gondot okoz a megfelelően képzett munkaerő felkutatása és megtartása, jelentős szakemberhiánnyal állunk szemben több területen is: burkoló, elektronikai műszerész, gépi forgácsoló, gyártósori gépbeállító, hegesztő, ipari gépész, kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó, kőműves, mezőgazdasági gépész, műanyagfeldolgozó, női szabó, pék, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő, vízügyi szakmunkás.

képalá: Hasznos szakmai ismeretekkel gazdagodtak a résztvevők, Fotó: Torjay Attila

A duális képzés lényege, hogy a szakképzési feladatok felelősségén és költségein megosztozik az állam és a gazdaság. A képzés elméleti feladatait a szakképző intézmények látják el, míg a gyakorlati részét a gazdálkodó szervezetek körébe tartozó cégek, vállalatok. Az iskola és a cégek közös célja, hogy egy magasan képzett szakembergárdát hozzanak létre, akik megfelelnek a munkaerőpiaci elvárásoknak.

A duális szakképzési rendszer a résztvevők számára egyértelműen előnyös, mert a képzés valós gazdasági környezetben megy végbe, a gazdasági szereplőktől a tanulók a legkorszerűbb, naprakész gyakorlati ismereteket szerezhetik meg. Ez komoly bázist jelent a gazdasági szereplők számára a leendő munkavállalóik kiválasztására és a ténylegesen keresett és elhelyezkedést biztosító szakmákban folyik a szakképzés.

A Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft. valódi üzemi körülmények között, a termelő munka folyamatába illeszti be a képzést, nem pedig tanműhelyekben valósítja meg azt. Három éve vesznek részt a duális képzésben. Minden mentor a saját szakterületén előforduló megoldásokat mutatja meg a diákjainak. Kollégaként tekintenek a tanulókra, akik így egy csapat tagjaként nagyobb felelősséggel végzik munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!