Salgótarján

2018.11.09. 12:18

Lokálpatriótákkal indult útjára a Szerdatársaság Irodalmi Kávéház tizenegyedik évada

A mindennapokat sok útjelző szegélyezi. Ilyen az is, ha egy negyedévente megjelenő lap a 25. számához érkezik.

Cs. B.

A Tarjáni Városlakó című közéleti és kulturális magazin a közelmúltban jutott el ehhez a fontos mérföldkőhöz, amelyről az immár 11. évfolyamát kezdett Szerdatársaság Irodalmi Kávéház estjén a minap emlékeztek meg.

A 2006-ban alapított kiadvány első szakaszában tíz, majd egy hosszú szünet után, a 2015-ös újraindulást követően látott napvilágot újabb tizenöt szám. A lapbemutató kezdetén a szerkesztőség három meghatározó személyisége fejtette ki a véleményét: Losonczi Tamás a kiadó képviseletében, Balás Róbert főszerkesztőként, Kovács Bodor Sándor pedig képszerkesztőként – fotóművészként és cikkíróként is – elevenítette fel emlékeit. Egyetértettek abban, hogy a lap mindenekelőtt Salgótarján meglepően sok értékéről, a városkörnyék természeti szépségeiről, az itt élő és innen elszármazott tehetséges, idősebb és fiatalabb embert kívánja bemutatni, népszerűsíteni, nem elhallgatva a megyeszékhelyet sújtó számos nehézséget, gondot sem.

A rendezvény vendégei között többen is voltak az őszi, huszonötödik szám szereplői közül. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke Dudellai Ildikónak, Etesi Gábor kutatófizikus, valamint Kele Szabó Ágnes művésztanár pedig Kovács Bodor Sándornak nyilatkozott a lap hasábjain. A három megkérdezett a nyomtatásban kifejtett mondandójának summázatát a Szerdatársaság Irodalmi Kávéház közönsége előtt is elmondta. Bablena Ferenc a megye gazdaságáról szólva az összefogás, a tenni akarás szükségességét hangsúlyozta. Az egykori Bolyai gimnazista, Etesi Gábor a relativitás- és kvantumelmélet által felvetett matematikai kérdéseket igyekezett érthetővé tenni. Az idei Bonis Bona díjas Kele Szabó Ágnes grafikusművész, a Madách Imre Gimnázium pedagógusa a tehetséggondozás szerepét emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!