korszerűsítés

2019.04.26. 16:50

Letették az onkológiai központ alapkövét Salgótarjánban

A Modern Városok Program keretében, közel 14 milliárd forintból épül új onkológiai központ 2020 végére Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórházban. A pénteki alapkőletétellel a megvalósítás útjára lépett a beruházás.

Veres Edina

Fotó: Ladóczki Balázs

A térség és – a földrajzi adottságokra való tekintettel – a határ menti lakosság onkológiai ellátásának biztosítása érdekében jelentős igény merült fel egy komplex onkológiai központ kialakítására.

Magyarország kormánya a Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötött megállapodás alapján – a Modern Városok Program forrásából – 13,8 milliárd forintot biztosított a megyei kórház három jól elkülöníthető, de szorosan összefüggő és egymás hatásait fokozó elemből álló fejlesztésére.

A korszerűsítés keretein belül a tervek szerint két év alatt megépül az új, háromszintes, háromezer-háromszáz négyzetméteres, a legkorszerűbb sugárterápiás eszközparkkal felszerelt onkológiai központ. Emellett teljesen megújul és bővül a sürgősségi betegellátó osztály, valamint megvalósul egy, az ellátásokat integráló információs technológiai mintaprojekt.

Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

A főépület és a gyermekosztály épülete között épül fel az onkológiai központ, amelynek alapkövét tegnap helyezte a földbe prof. dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa, Becsó Zsolt és dr. Becsó Károly országgyűlési képviselők, illetve Fekete Zsolt polgármester, miután azt a történelmi egyházak megjelent képviselői – mások mellett dr. Ber Miklós váci megyéspüspök – megáldották.

Három szinten történhet ellátás

A tervek alapján az új háromszintes onkológiai tömb pinceszintjén alakítják ki a sugárterápiás részleget, a citosztatikus laboratóriumot, valamint a terápiás kezelőt, ahol tíz darab terápiás szék áll majd a betegek rendelkezésére. A földszinten a járóbetegek szakellátását biztosítják, az első emeleten egy húszágyas onkológiai osztály, a másodikon egy szintén húszágyas rehabilitációs osztály üzemelhet majd. A harmadik emeleten alakítják ki az úgynevezett onkológiai PCI-t, valamint az épületgépészeti kiszolgáló helyiségeket. Várhatóan 2020 végére fejeződik be a kórházfejlesztés. Olyan komplex egészségügyi beruházás valósulhat meg, amely Nógrád megye és az észak-magyarországi régió lakosságán túl a határon túli magyarság ellátása szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Dr. Bercsényi Lajos elmondta: a kórház százharminc éves történetében korszakos jelentőségű az onkológiai központ alapkőletétele.

– Kormányunk döntése alapján európai nagyságrenddel mérhető fejlesztés történik a kórház területén, amellyel régiós szinten tudjuk biztosítani a legmodernebb diagnosztika után a legmagasabb szintű gyógyító tevékenységet – emelte ki a főigazgató főorvos. Dr. Bercsényi Lajos azt is elárulta: a kapszulában a munkatársak javaslata alapján összeállított tárgyakat rejtettek el: az aznapi Nógrád Megyei Hírlapot, a kórház missziós nyilatkozatát, a jelenlegi helyszínről készült fotót, valamint azt a kormányhatározatot, amely döntött a komplex fejlesztés támogatásáról.

Prof. dr. Horváth Ildikó hangsúlyozta, hogy a magyarországi egészségügyi ellátó rendszer fejlesztésén belül kiemelt jelentőséggel bír az onkológia ellátás.

– Rendkívül fontos, hogy egy olyan ellátórendszer jöjjön létre, amely az onkológiai ellátást az ország minden részében, mindenki számára egyformán – a lehető legmagasabb színvonalon – biztosítani tudja. Ennek egyik nagyon fontos állomása Salgótarján. Az országos centrumok létrehozása a nemzeti rákellenes program meghatározó része, amely keretében számos intézkedés megvalósul, többek között korszerűbbé válik a daganatsebészet és a sugárterápiás eszközpark – hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: a programcsomag fő célja, hogy 2030-ra legalább tíz százalékkal csökkenjen Magyarországon a daganatos megbetegedések miatti halálozások száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában