HÜLLŐK

2019.03.27. 19:50

Különös szenvedélynek hódol a balassagyarmati állattartó

Az emberek jó része nagy örömét leli abban, ha társául fogad egy állatot. Legtöbben a puha, szőrös, melegséget árasztó, kedves pofijú barátokra esküszünk, de vannak jó páran, akik a meghökkentő megjelenésű és viselkedésű, szokatlanabb társakat részesítik előnyben.

Sziládi Krisztina

Fekete Attila már gyerekkorától szenvedélyesen érdeklődik a hüllők iránt

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Fekete Attilát gyerekkorától kezdve szenvedélyesen foglalkoztatták az állatok. Hatéves korában egy ékszerteknőssel kezdődött felelős állattartó tevékenysége, amit aztán akváriumi halak, trópusi gekkók követtek a sorban. A ma már tűzoltóként dolgozó kétgyermekes családapa az elmúlt évtizedek során tartott kaméleont, leguánokat, szakállas agámákat, és természetesen kígyókat is.

Gusztus dolga

A kisebb kígyók hét–tíz naponta esznek, a nagyobbak havonta egyszer. Az ellátóüzletekben pedig minden kapható: élő, halott, fagyasztott és bébipatkány is. Az óriáskígyóknak szükséges érezniük az elfogyasztandó állat testhőjét, ezért a fagyasztott patkányt jó forró vízben kell felolvasztani és melegen tálalni, csak így eszik meg.

Feketéék háza bővelkedik látnivalókban, akár egy kisebbfajta állatkert. A szokásos kutya, macska már fel sem tűnik a látogatóba érkezőknek, a ház két helyiségét hatalmas, rákokkal, halakkal teli beépített akvárium választja el egymástól. Egy különálló lakrészben pedig egy pár boa constrictor, egy pár kaliforniai királysikló, egy vörös gabonasikló, és egy japán erdei sikló pihenget az infralámpával bevilágított terráriumokban. Attila a család miatt nem tart mérges kígyót, az említett példányok veszélytelenek. Igaz, hogy ezek is tudnak harapni, ami kellemetlen is, hiszen a nem mérges kígyóknak az alsó és a felső állkapcson túl van még egy extra, belső fogsoruk is a szájpadláson, de mint mondja, olyan az egész, mint egy macskakarmolás, az ember lejódozza és kész.

Fekete Attila már gyerekkorától szenvedélyesen érdeklődik a hüllők iránt
Fotó: NMH

– Nyolcadikos koromban könyörögtem ki az első kígyómat, egy amúrsiklót. Akkoriban faltam a hüllőkről szóló könyveket, amikor aztán a kilencvenes években a rendszerváltás után elérhetővé vált hazánkban is a beszerzésük, rögtön vettem egyet – meséli. Most már tulajdonképpen lecsengőben van ez a hobbim, sajnos nem tudok annyi időt szánni rájuk, amennyi szükséges volna. Van hatvan méhcsaládom is, a munkám és a család mellett egyszerűen nem jut idő ennyi állatra.

S hogy miféle örömet nyújt egy ilyen állat tartása?

– Ugyanannyi örömet okoznak, mint a többi állat – mondja a csúszómászók nagy barátja. Jó érzés foglalkozni velük, és érdekes látni, hogy ettől szépen fejlődnek, felszaporodnak. Azért maradtam végül a kígyóknál, mert a hüllők közül még velük volt a legkevesebb gond.

Miközben a gyönyörű mintázatú boák és siklók a kezén tekeregnek az étkezési szokásaikról mesél.

– A siklók tojásrakók, 10–15 tojást raknak, a boák elevenszülők, egyszerre 10–20 kiskígyót szülnek. A kis siklóknál sokszor hetekig eltart, míg megtanulnak önállóan enni. Mivel a természetben elsősorban kisebb hüllőkkel, gyíkokkal, békákkal táplálkoznak, a táplálására szánt kisegeret hozzá kell dörzsölni a békához, csak úgy hajlandó megenni. A kígyók nem dögevők, nem egyszerű tehát halott állattal etetni őket.

Hasznos tudnivalók a tartásról

Sok más házi kedvenchez hasonlóan, ha úgy döntünk, hogy kígyót fogunk tartani, fontos tudni, hogy hosszú távra tervezzünk, ugyanis vannak kígyók, melyek akár 20 évig is elélhetnek.

Nem hagyhatunk figyelmen kívül egy másik fontos tényezőt sem: a kígyótartáshoz kell egy jó adag lelkierő, mivel rendszeresen kisebb állatokkal kell táplálni. Alaposan fontoljuk meg, hogy képesek leszünk-e erre a nem túl vonzó feladatra, bár ezt kikerülhetjük, ha már nem élő, előre lefagyasztott állatokat használunk. Fontos, hogy minőségi és biztonságos terráriumot vásároljunk, mivel a kígyók igen jó szabadulóművészek lehetnek, bármilyen apró résen kicsusszannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában