szakmai nap

2019.03.05. 09:49

Közösség nélkül nincs jól működő múzeum

Regionális szakmai napot tartottak a napokban Múzeumok együtt a közösségekkel címmel intézményvezetők és ismeretátadással foglalkozó munkatársak számára.

T.-N. O.

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

A kö­zelmúltban elkészült a muzeális intézmények közösségi alapú működését támogató módszertani fejlesztés. Ezt szeretnék széleskörűen megismertetni és elterjeszteni, így országszerte szerveznek szakmai napokat. A második állomás Pásztó volt.

Bodrogi István, Pásztó alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy a múzeum elismert tevékenysége is közrejátszott abban, hogy Pásztón rendezték meg a jelentős eseményt. Mint mondta: az értékteremtés nem lehetséges tudományos gondolkodás nélkül.

Ezután Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ főtanácsadója bemutatta, hogy mit jelent a közösségi múzeum.

Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

– A muzeális intézmények esetében a közösség nagyon hamar megjelent és máig kiemelten fontos szerepet játszik – mondta. Hozzátette: közösség nélkül nincs múzeum.

Dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója a helyi jó gyakorlatokat mutatta be. Előadásában ismertette az általa szervezett őslénytani tábort, amit 1982 óta minden évben megszervez. A többnapos kirándulások célja a kutatómunka mellett az, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a természettel való kultúrához.

Dr. Arapovics Mária, a projekt szakmai vezetője a múzeumok közösségi részvételű működéséről beszélt, majd műhelymunka következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!