Nógrád megye

2018.12.21. 11:30

Karácsonykor esszük meg a halunk javát

Az ünnepi menüsorból ilyenkor nem hiányozhatnak a halból készült ételek a családok karácsonyi asztaláról. A különféle ínyencségek sokféle, -fajta pikkelyesből készülhetnek, amelynek választéka Nógrád megyében a karácsonyi időszak beköszöntével bővül.

Veres Edina

A hal tisztítása, felbontása és szeletelése gyakorlatot igényel. Képünk a salgótarjáni piacon készült

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

Vannak, akik addig vásárolják meg a kopoltyúsokat, amíg azok még ficánkolnak, ezzel szemben mások nem szeretnek vesződni a tisztításukkal, így inkább már szeletelve keresik őket a pultok mögött.

Az élő jobb, a szelet kényelmesebb

A bátonyterenyei Sulyok Edit lapunknak elmondta: a családja szereti a halat, ezért nem csupán a szenteste közeledtével kerül az asztalra.

– Általában az áruház hűtőjéből vásárolok halszeletet, mivel Salgótarjánban elég nehéz más úton halhoz jutni, ha elmúlik a karácsonyi időszak. Ilyenkor azonban több lehetőség is nyílik az alapanyagok beszerzésére. Előfordult már, hogy élő halat vásároltam, de sok időt vett igénybe, amíg azt konyhakésszé varázsoltam. Az eddigi tapasztalataim pozitívak, még nem fordult velem elő, hogy az alapanyag minősége miatt nem sikerült elkészíteni az ünnepi menüt – mondta Sulyok Edit. Hozzátette: náluk ilyenkor a halászlé pontyból és harcsából készül.

Horányiné Tóth Erikánál már évek óta vásárolhatnak a vevők élő halat a karácsonyi vacsora alapanyagaként. Lapunknak elmondta: tudomása szerint Salgótarjánban csupán az évnek ebben az időszakában lehet élő halat kapni.

– Szerintem a hal főleg ilyenkor népszerű, van olyan vevő, aki többet is vásárol egyszerre. Feltételezem, ők otthon a pucolást követően lefagyasztják, és csak a következő évben készítik el. Az élő hal előnye a szeletelttel szemben, hogy ez egészen biztosan friss. A szeletelt halnál sajnos nem tudhatja a vevő, hogy csupán néhány perce kerültek-e a tálcára a halszeletek vagy esetleg már néhány órát ott töltöttek. Az biztos hátránya azonban az élőnek, hogy el kell távolítani a pikkelyeket, fel kell bontani és darabolni. Ez pedig nem egyszerű feladat, gyakorlatot igényel. A hal ára a tavalyihoz képest pár száz forintos nagyságrenddel emelkedett. Jelenleg a vásárlóknak busát, harcsát, amurt és pontyot tudunk kínálni.

Nálunk jelenleg a busákért kell a legkevesebbet fizetni, ezt követik a különféle pontyfajták. A legdrágább idén is a magyar szürke harcsa, mivel ennek a ragadozó halnak a húsa szinte szálkamentes, ezáltal értékes. Igyekszünk a vevők igényeit kielégíteni mind a halfajták, mind a méretek tekintetében, azonban nem minden esetben érkezik meg maradéktalanul a leadott megrendelés, mivel a halakat Sárbogárdról szállítják a Salgótarjánban található haltárolókba, ahol kompresszorokkal biztosítják számukra a levegőt – mondta Horányiné Tóth Erika, aki a vevőkörrel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy rendszeresen találkoznak ismerős arcokkal, akik évről évre visszatérnek hozzájuk a karácsonyi halmenü alapanyagáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!