Koncert

2018.12.12. 17:30

Karácsonyi hangolás: csalogató számokkal készült a Csalogató

Nagy sikert aratott a Csalogató együttes immár hagyományosnak számító karácsonyi koncertje a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A bensőséges, valódi ünnepi hangulatot varázsoló koncert igazi örömzenélés volt. Dalaik elsősorban felnőttekhez szólnak, de minden jelenlévőt, kicsiket és nagyokat egyaránt szívmelengető érzésekkel töltöttek el.

Sziládi Krisztina

Fellépés közben a pedagógusok. Gitár, basszusgitár, hegedű, ritmushangszerek és furulya színesíti az összhangot

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

A színpadra lépés előtt a zenekar tagjai, Horváth Melinda, Kecskeméthy Lilla, Kiss Márta, Lelkó Ildikó, Percze Katalin lapunk mikrofonja elé álltak és az elmúlt évek eseményeiről meséltek.

– A Csalogató együttes 2008-ban alakult iskolánk pedagógusaiból – meséli Kecskeméthy Lilla, a csapat vezetője.

A Kiss Árpád általános iskolában, ahol sokáig ének-zene tagozat is működött, évtizedes hagyományai voltak a karácsonyi, anyák napi gáláknak. A tantestület sokszor megcsillogtatta énektudását ezeken az iskolai rendezvényeken a diákok és a szülők nagy örömére. Mivel az ilyen alkalmakra való felkészülések, próbák nagyon jó hangulatban teltek, az együttlétek sok örömet okoztak a résztvevők számára, egyre nagyobb igény támadt a kollégákban, hogy sűrűbben összejöjjünk. 12 évvel ezelőtt egy tanévnyitó értekezleten aztán felvetődött a gondolat, hogy alakítsunk zenekart, tartsunk rendszeres próbákat és lépjünk ki az iskola falai közül. Az akkor kialakult felállásban zenélünk ma is.

Fellépés közben a pedagógusok. Gitár, basszusgitár, hegedű, ritmushangszerek és furulya színesíti az összhangot
Fotó: Nógrád Megyei Hírlap

Az együttes repertoárja eleinte ismert előadók megzenésített verseiből állt, ma már többnyire a saját maguk által kiválasztott kortárs és klasszikus költők verseit adják elő, melyeket Lilla hangszerel. Gitár, hegedű, basszusgitár, ritmushangszerek és furulya színesítik a hangzást, minden zenekartag játszik valamilyen hangszeren. Sokszor vendégzenészekkel is bővül a csapat, különleges bájt ad a koncerteknek, hogy saját gyermekeik is rendszeres színpadra lépnek.

– Az elmúlt éveket együtt éltük át, egész életünket átszövik a közös élmények – mondják mosolyogva. A családjaink is összecsiszolódtak, a gyermekeink egymás mellett nőttek fel. A próbákat általában valamelyikünk lakásán tartjuk, ezek nagy része hatalmas beszélgetésekbe torkollik. Az együttlét öröme hajt előre minket, ez a fő mozgatórugónk.

A befogadó közönség pedig megerősít minket – teszik hozzá. A versek új életre kelnek, amikor megzenésítik őket. Bízunk benne, hogy egy szélesebb körhöz el tudjuk így juttatni az irodalmat. A szövegek közül valamelyik mindig aktuális valakinek a nézőtéren, mindig ül ott valaki, akit mélyen megérint. Érzéseket tudunk generálni az emberekben, és ez jó dolog.

A Csalogató évente mintegy tíz koncertet ad. Fellépnek iskolai rendezvényeken, városi ünnepségeken, rendszeresen szerveznek jótékonysági esteket, zenéltek már kortárs költő születésnapján és a Királyréti kisvasúton, a Misztrál fesztiválon és a Duna TV-ben is.

Évekig működött a klubjuk a városban, ahol kéthavonta koncerteztek. 2008–2014-ig állandó résztvevői voltak az InternetVers Fesztiváloknak, ahol két ízben Hangraforgó díjat kaptak. 2011-ben jelent meg első lemezük Vizek felett címmel. 2013-ban elnyerték a Kaláka fesztivál dalnokversenyének közönségdíját, a város önkormányzata pedig Balassagyarmat Kultúrájáért díjban részesítette őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!