jegyzet

2019.01.28. 17:04

Kapcsolj ki!

Egy új kutatás szerint a 18 év feletti amerikaiak több mint tíz és fél órát töltenek egy nap tévénézéssel, rádióhallgatással, számítógépezéssel és mobiltelefonálással.

Lászlók Judit

Ez a magas óraszám egyébként úgy jött ki, hogy a vizsgált egyének egyszerre több ilyen digitális tárgyat használnak.

Nyilván az ember sok mindenre tud figyelni egyszerre, de ha csak arra gondolunk, hogy egy nap 16–18 órát vagyunk ébren, akkor az a tíz és fél óra rengeteg időnek számít. A munkámból adódóan elég sokat használom a számítógépet, de én is hajlamos vagyok arra, hogy a szabadidőmben is a telefonomat nyomkodjam. Sőt ha éppen a kedvenc sorozatomat nézem, még akkor is előfordul, hogy fél szemmel a mobilomat bámulom.

Reggel, amikor felkelek mindig az az első, hogy megnézem a telefonomat, és este, lefekvés előtt is így teszek. Úgy vettem azonban észre, hogy ez nemcsak nálam probléma, hanem a legtöbb ismerősömnél is.

Bár a mai modern társadalomban ez nem számít annyira kirívónak, de azzal kellett szembesülnöm, hogy nem figyelek úgy a környezetemre, ahogy kellene és számos meghatározó pillanatról is lemaradok csak azért, hogy valamilyen digitális eszközre irányíthassam a figyelmem.

Ezért azt tanácsolom mindenkinek – köztük magamnak is –, hogy néha kapcsoljuk ki ezeket a készülékeket és inkább egymásra figyeljünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!