kölcsönös bizalom

2019.03.26. 14:00

Jóval többen kértek és kaptak is pénzt a bankoktól

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adatai alapján Nógrád megyében 2018-ban nőtt a hitelfelvételek aránya: a hitelintézeteknél felvett kölcsönök esetében 2017 azonos időszakához képest tavaly a lakás- és fogyasztási hitelek összegében több mint harmincszázalékos bővülés mutatkozott.

Palchuber Kinga

Forrás: Shutterstock

Tavaly országosan bővült a lakossági hitelpiac: a háztartások mintegy 1135 milliárd forintnyi új lakás- és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek. A MNB statisztikai adatai alapján 2017 első három negyedévében a nógrádi háztartások 7,5 milliárd forintnyi új fogyasztási és 6 milliárd forintnyi új lakáscélú hitelszerződést kötöttek. Ezzel szemben tavaly az első három negyedévben 10,1 milliárd forintnyi fogyasztási és 8 milliárd forintnyi lakáscélú új hitelszerződés köttetett.

Tippek a jó pénzügyi döntésekhez

Dr. Baran Alexandra, a Fébész elnöke azt tanácsolja: mielőtt bárki hitelt vesz fel, hasonlítsa össze a bankok ajánlatait. A változó kamatozású kölcsönök közül érdemes a hosszútávon fix kamatozásúakat választani, így nem lesznek kitéve a piaci változások hatásainak, és kiszámítható lesz a törlesztőrészlet. Gondoljuk át, hogy egy esetleges keresőképtelenség – betegség, munkanélküliség – esetére kötünk-e biztosítást, amelyből szükség esetén fedezhetőek a törlesztőrészletek. Legyünk körültekintőek az akciós gyorskölcsönöknél, személyi kölcsönöknél, és a hitelkártyák igénylése esetén is. Nézzük meg, milyen egyéb feltételei vannak a hitelfelvételnek és mérlegeljük, hogy tényleg szükségünk van-e hitelre, s marad-e pénzünk a váratlan helyzetekre.

Szűkebb hazánkban a hitelintézeteknél felvett hitelek esetében tehát 2018-ban a lakás- és fogyasztási hitelek tekintetében 33 százalékos bővülést tapasztaltak. Az új lakáshitelek összege idén januárban hazánkban megközelítette a 62 milliárd forintot, amely kilenc százalékkal haladja meg a tavalyi összeget. Az új személyi kölcsönök 34 milliárd forintot meghaladó januári összege 25 százalékos többletet jelent. A személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél ez az elmúlt tíz év legmagasabb eredménye.

A pénzügyi döntésekkel és a fizetési nehézségekkel kapcsolatos kérdések azonban sokszor fejtörést okoznak az embereknek. Az MNB sikeres közbeszerzési eljárása nyomán salgótarjáni irodával is bővült a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat, így a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (Fébész) díjmentes tájékoztatást ad a pénzügyi szolgáltatásokról és információkat nyújt a hitelfelvételt érintő kérdésekben is.

Dr. Baran Alexandra, a Fébész elnöke érdeklődésünkre elmondta: július elsejétől már használt lakás vásárlására is igényelhető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint, s ez várhatóan még tovább növeli a hitelfelvételi kedvet.

Hozzátette: a bővülő otthonteremtési programmal tehát már használt lakásokra is felvehető lesz a kedvezményes, garantáltan legfeljebb háromszázalékos kamatozású hitel, és a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felvételének feltétele volt. A kamattámogatott hitel önmagában nem kérhető, csak csokkal együtt. A két gyermeket nevelő vagy vállaló családok tíz, a három és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új otthon vásárlására vagy építésére.

– Változás, hogy már nemcsak az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, hanem a bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik a csok igénylésekor, ha magyar állampolgárok igénylik a támogatást. Korábban egy régi háznak az alapjait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól már a régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásokra járó csok összegét lehet felvenni, amennyiben az alapok statikailag rendben vannak – hangsúlyozta az elnök. A Magyar Nemzeti Bank támogatásával működő tanácsadó iroda Salgótarjánban, a Fő tér 1. szám alatt keddenként 9-től 15 óráig, míg szerdánként és csütörtökönként 10 és 16 óra között nyitva áll az érdeklődők előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!