Szent Ambrus napja

2018.12.10. 11:27

Jótékony lovagrend osztogatott mézet Szécsényben

Véget ért a „Legyen minden nap mézes nap!” sorozat, zárását Szécsényben tartották, egy Szent Ambrus-napi rendezvénnyel. A méhészek védőszentje tiszteletére emléktáblát avattak a ferences templomban és mézet is adományoztak időseknek, gyerekeknek.

Lászlók Judit

Megáldják a Szent Ambrus püspök tiszteletére állított emléktáblát. A háttérben a szent szobra, kezében pásztorbot és méhkas

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

A „Legyen minden nap mézes nap!” nevű közös fogyasztásösztönző kampány a mézfogyasztásról, élettani hatásairól és a táplálkozásban betöltött szerepéről szól. Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara indított el október 15-én. A kampány utolsó napja de­cember 7-én, a védőszent Ambrus püspök ünnepén volt. A 11 hazai mézlovagrend 16 helyszínen osztott mézet, köztük Szécsényben is.

Népszerűsítik tevékenységüket

Diósi László, a Palóctáj Mézlovagrend elnöke lapunknak a méhészszervezetről adott tájékoztatást.

– Több mint 600 fős a tagságunk. A szervezet 11 éve alakult, hét taggal. A létszám évente egy–három lovag avatásával bővül. A mézlovagrend küldetése, hogy embertársaink felé közvetítsük a mézet és fogyasztását, hogy az étkezési kultúrába beépülve hozzájáruljunk az emberek egészségesebb életmódjához és a hosszabb életéhez. Azok lehetnek tagok, akiket a lovagrend tagjai ajánlanak és a helyi méhészek is elismernek. Fontos, hogy mézkiszereléssel is foglalkozzanak és az időt rászánva megjelenjenek a közösségi színtereken, és rendezvényeken a lovagrend ruhájában.

Először a Ferences Betánia Idősek Otthon lakóit ajándékozták meg 90 kiló mézzel. Ezután a ferences templomban Szent Ambrus-emléktáblát avattak. Itt korábban már egy helyi méhész kezdeményezésére Szent Ambrus-szobrot is felszentelt dr. Beer Miklós váci megyés püspök. Ezt erősítették meg most az emléktáblával is, amivel továbbra is szeretnék felhívni a figyelmet a méhészek tevékenységére és a méz összetételéből adódó gazdagságra.

Ezután a Páter Bárkányi katolikus iskola tanulóit lepték meg a mézzel. Az eseményen részt vettek a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület, a Palóctáj Mézlovagrend, a ferences rend tagjai.

– A kampány során 1011 helyszínre látogattunk el, és több mint 166 ezer gyermekhez juttattunk el mézet – mondta lapunknak Bross Péter, az OMME elnöke. – Nagyon fontos, hogy már kiskorban tudatos mézfogyasztó legyen az ember. Ha minden magyar ember mindennap elfogyasztana egy teáskanál mézet, akkor fogyna el a belföldön a megtermelt méz. Ez fejenként csak 3,5 kilót jelent.

Szécsénybe látogatott Gondon Dóra is, a 2018-as mézkirálynő-választás udvarhölgye.

Megáldják a Szent Ambrus püspök tiszteletére állított emléktáblát. A háttérben a szent szobra, kezében pásztorbot és méhkas
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

– Minden év augusztusában megrendezik a mézkirálynő-választást, idén én a második helyezést értem el. Természetesen nagyon örültem neki. A mi feladatunk, hogy képviseljük a magyar méhészeket és mézet a rendezvényeken, ösztönözzük az embereket a napi fogyasztására – mondta.

Magyarország a termelésben nagyhatalomnak számít, de a fogyasztás alacsony. A megtermelt méz nagy részét Nyugat-Európában értékesítik. Este a nap mézszenteléssel zárult a templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!