Csillagászat

2018.07.27. 17:31

Jön az évszázad holdfogyatkozása – Nógrádból ekkor lehet látni

Nagyon ritka és gyönyörű dolgot láthat az, aki július 27-én az égre pillant. Elmondjuk, mikor érdemes felnézni!

Oláh Nikolett

Forrás: shutterstock

 

Fotó: shutterstock

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, érkezik az egyik legkülönlegesebb égi jelenség, amelyet a ma embere egész életében csak egyszer láthat.

Salgótarján

Hold kelte: 20:14

A holdfogyatkozás maximuma: 22:21

A holdfogyatkozás vége: 00:19

Balassagyarmat

Hold kelte: 20:16

A holdfogyatkozás maximuma: 22:21

A holdfogyatkozás vége: 00:19

Az évszázad holdfogyatkozását tiszta idő esetén majd' két órán keresztül követhetjük figyelemmel Nógrád megye területéről. Könnyű József, a Gedőcz-tetői Csillagvizsgáló igazgatója elmondta, hold kelte után röviddel kezdődik a teljes árnyékba lépés. A Mars – amely a Holdtól délre látszik 5,5 fok távolságban – ugyanekkor van földközelben, vagyis e két esemény együttese miatt sokkal látványosabb csillagászati jelenségnek lehetünk szemtanúi.

- Vöröslő koronggá változik a Hold, tehát nem tűnik el, mint a Nap a napfogyatkozáskor, viszont a fényességéből rengeteget veszít – magyarázta portálunknak az igazgató. Hozzátette: a vörös színt annak köszönheti majd az égitest, hogy a bolygónkat körbeölelő légkörön átjut egy kis napfény, és ez a légköri szóródás miatt vöröses árnyalatúnak látszik, akárcsak a napkelte vagy a napnyugta.

Fotó: nationalgeographic.com

 

A timeanddate.com oldalon minden fontosabb információ megtalálható a teljes holdfogyatkozással kapcsolatban: megnézhetjük például azt, hogy mely városból vagy községből mikor kezdődik és végződik pontosan.

 

 

Az alábbi animáció jól mutatja, hogy a holdfogyatkozás Európa mellett Afrikából, Ázsia nagy részéről, Ausztrália nyugati feléről, valamint Dél-Amerika keleti vidékéről is megfigyelhető.

 

https://c.tadst.com/gfx/eclipses2/20180727/anim2d-380.mp4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában