tapasztalatok

2019.04.17. 06:55

Jó palócok brüsszeli útja: bemutatkozott a szép, színes kultúra

Az Európai Parlamentben és a brüsszeli Balassi Intézetben mutatkozott be a palóc etnikum. A Csáky Pál felvidéki magyar író, politikus, európai parlamenti képviselő támogatásával megvalósított eseményen a résztvevők kultúránkat mutatták be.

Sziládi Krisztina

A nemzetstratégiai szempontból is fontos rendezvényen több mint ötven ember, szűkebb hazánk művészei és szaktekintélyei képviselték a palócságot. Az esemény szervezői és résztvevői a napokban számoltak be a brüsszeli út tapasztalatairól.

Képviseletre vár a népcsoport

Az esemény fő szervezője a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány volt, amelynek egyik tagja, Lencsés Zsolt freskófestő így határozta meg az esemény célját:

– Kétszáz évvel Szeder Fábián munkássága után, aki először írt tanulmányt a palócokról, amely aztán a szakirányú magyar néprajzi érdeklődés egyik elindítója lett, hosszú előkészítő éveket követően jött létre ez a brüsszeli utazás. Bízunk benne, hogy a palóc etnikum előbb-utóbb meg fog jelenni Strasbourgban is a kisebbségi parlamentben mint önálló népcsoport!

Brüsszelben egyébként konferencián és egy színes kulturális program keretében mutatkozott be a Palócföld.

Dr. Ádám György, a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány elnöke rávilágított: Brüsszelben nyilvánvalóvá vált, a palócságnak van múltja, bemutatta a jelenét és megmutatta, hogy a jövőben is számíthat ránk Európa.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke biztosította a résztvevőket arról, hogy a megyei önkormányzat a jövőben is szolgálni és támogatni fogja a Nógrádban és a Palócföldön élő embereket.

– Az ebbe a földbe vetett hitünk és bizalmunk töretlen – mondta. – Célunk egy élhető Palócföld építése, a közösségek ereje pedig elengedhetetlen ebben a munkában. Ezek ugyanis ellensúlyozzák azt az elszívó hatást, ami ma az egész Kárpát-hazát jellemzi.

Barna János, a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke hangsúlyozta: a politikának az a feladata, hogy hozzásegítse az embereket egy anyagi jóléthez, biztosítsa a megfelelő életkörülményeket. Ennél azonban lényegesen fontosabb, hogy az emberek lelke, identitása folyamatosan erősödjön, mivel egy identitás nélküli közösség nagyon sérülékeny. Fontos, hogy utak, kórházak épüljenek, de a kőnél, a téglánál és a pénznél is nagyobb jelentősége van annak, hogy az emberi lelkek gyarapodjanak, megerősödjenek.

Tiszteljük a szülőföldet és a hazát

Jakab Sándor, a Hazajárók című műsor szerkesztője, maga is palóc ember, a Palócföld jó ismerője megállapította: szűkebb hazánk fantasztikus kincsekkel rendelkezik, és az utóbbi években megfigyelhettük a palóc identitás erősödését is.

Dávid Zsuzsanna rajztanár megjegyezte: ahhoz hogy a palócságnak ne csak múltja, hanem jelene és jövője is legyen, elengedhetetlen a nevelőmunka. A szülőföld és a haza szeretete éppen olyan fontos, mint az édesanya és az édesapa tisztelete. Ahhoz, hogy egészséges nemzedékeket neveljünk fel, rendkívül fontos, hogy a gyökereket megerősítsük.

A brüsszeli program megerősítette a palóc identitást is, ezért bírt nagy jelentőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!