Édes tisztelgés

2019.01.19. 20:00

Jeleskedik az értékteremtésben a balassagyarmati cukrászmester

Megszokhattuk már, hogy Jagyutt Péter balassagyarmati mestercukrász amellett, hogy a cukrászdájába betérő városlakók és az idelátogatók ízlelőbimbóit mindig valami újdonsággal kényezteti, a lelkünknek is szolgál némi táplálékkal. A Liszt Ferenc-emléktorta, a Tolnay-bonbon és -torta, valamint az Árpád-házi Üstökös torta megalkotója most egy süteménytrilógiával rukkolt elő. Az édes esemény apropóját a Civitas Fortissima centenáriumi éve, a csehkiverés századik évfordulója szolgáltatta.

Sziládi Krisztina

Jagyutt Péter balassagyarmati mestercukrász sem tétlenkedett a Civitas Fortissima centenáriumi évében

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

A műhelyéből jön elénk a láthatóan fontos, épp aktuális tevékenységét otthagyni kényszerülő cukrászmester.

Jeleskedik az értékteremtésben

Jagyutt Péter vendéglátóipari üzemgazdász diplomával rendelkezik, három évig volt elnöke a Nógrád Megyei Kézműves Kamarának. Gyakori előadója országos szakmai továbbképzéseknek és tanfolyamoknak, számos szakmai publikációja jelent már meg. 1991-ben Aranysapka díjat, 1992-ben Kiváló Cukrász címet kapott. 1993-ban a Kaliforniai Mazsola Tanács pályázatát elnyerve magyar mazsolás sütemények bemutatására kapott lehetőséget öt japán nagyvárosban. Magyarország kisipari cukrászai közül elnyerte a stuttgarti világbajnokságon való indulás jogát, de Szingapúrban is tartott szakmai bemutatót. Szakmai tevékenységének, önzetlen közéleti szerepvállalásának elismeréseként 2008-ban Balassagyarmat díszpolgárává választották. 2017-ben Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült.

– A cukrászdánk elkötelezett a tradíciók iránt. A munkánk nemcsak abból áll, hogy bizonyos termékeket előállítsunk és értékesítsük azokat, hanem abból is, hogy forintban nem mérhető értéket teremtsünk. A magunk eszköztárával mi is csatlakozni kívánunk a Civitas Fortissima századik évfordulóját ünneplő városi rendezvénysorozathoz – mesélte lelkesen Jagyutt Péter.

A mestercukrász hozzátette: először csak egy torta szerepelt a terveik között, de beindult a fantáziájuk és a kreativitásuk, így végül három sütemény kerekedett ki az elképzelésből. Ami az ízvilágot illeti, mindegyikben a megyére, a palóc emberek kertjére jellemző gyümölcsök, bogyósok jelennek meg. Mindhárom más konzisztenciában és a mai kor igényeinek megfelelő díszítésekkel vonja magára a tekintetet.

– Nos, íme az eredmény: a Balassagyarmati 100 talléros, a Bátorság szelet és a Hősök tortája – mutatta Jagyutt Péter.

A torta és a tallér hosszabb szavatossági idővel készül, számítva az idegenforgalomra is, míg a Bátorság szelet egy friss, napi sütemény kategóriában készülő desszert.

Jagyutt Péter balassagyarmati mestercukrász sem tétlenkedett a Civitas Fortissima centenáriumi évében
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

A Balassagyarmati 100 talléros egy mandulalisztes piskótaágyon aszalt szilvás marcipánt, kávés csokoládétrüffelt és alkoholos gyümölcsaszalványokat tartalmazó, üde krémből álló desszert. Formájában leginkább az islerhez hasonlít, tetején arany marcipánlap jeleníti meg a századik évfordulót.

A Bátorság szelet – amit friss napi süteményként fognak kínálni egész évben – egy ma divatos sajttorta erdeigyümölcs-szósszal kombinálva, ez jeleníti meg a hősök hazájuk megvédéséért kiomló vérét. Az egész egy mentahabbal zárul, amelynek zöldje a magyar trikolór harmadik színét szimbolizálja. A tetején megjelenik egy ropogós ezerlevéltésztából készült dísz – ami a pajzsot jelképezi –, valamint Balassagyarmat címere.

Az ünnepi alkalomra való zsúrtorta alapja mandulás piskóta, cukrozott meggyből és friss meggyléből készített krémmel, tetején marcipánkehelyben megbújó rumos meggyel. Ez utóbbi közepén a Civitas Fortissima-szobor sziluettje látható egy fehércsokoládé-íven. A tortát egy erre a célra tervezett elegáns, a város szimbólumait megjelenítő, fekete-arany kartondobozban fogják árusítani.

Jagyutt Péter elmondta, hogy számára nem a haszonszerzés, hanem az értékteremtés a legfontosabb. Hitvallását az általa idézett Kocsis Zoltán gondolatai fejezik ki leginkább: „A szavak elvesztették súlyukat, csak tettekkel lehet példát mutatni, hogy azután erőnktől és tehetségünktől függően icipicit igazíthassunk a világon”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!