Jubileum

2018.09.10. 07:00

Jeles évfordulót ünnepeltek a nézsai iskolában

Éppen ötvenöt esztendeje, ezekben a szeptemberi napokban indult el a nyolcosztályos általános iskolai oktatás az egykori Reviczky-kastély történelmi falai között. A jeles év­forduló megünneplését a napokban egybekötötték a tanévnyitóval.

Hegedűs Henrik

A néptáncos gyerekek mozgalmas műsorral kedveskedtek, de a felnőttek is színvonalas előadással lepték meg az ünneplő közönséget, Fotó: NMH

Ma már a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működik a Mikszáth Kálmán nevét viselő intézmény. Nem véletlen tehát, hogy a jubileumot köszöntő eseményen az iskola egykori tanárai és tanítói mellett megjelent Hollerné Racskó Erzsébet, az országos szlovák önkormányzat elnöke is.

Üdvözlő beszédében hangsúlyozta, azokon a településeken, ahol a lakosság számarányához viszonyítva meglehetősen sok, magát szlovák nemzetiségűnek érző személy él, és élénk a hagyományok ápolása, igyekeznek a legkisebbek számára is biztosítani a kultúra és a nyelv őrzésének, ápolásának a lehetőségét, ezért tanulnak a gyerekek északi szomszédjaink nyelvén, szakköri keretben, akár heti több órában is. Ez egy fontos lépés, és az országot járva örömmel tapasztalta, rendkívül sikeresnek, népszerűnek bizonyult ez a kezdeményezés.

A néptáncos gyerekek mozgalmas műsorral kedveskedtek, Fotó: NMH

A fenntartók nevében Kucsera Andrásné, a nézsai szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke röviden visszatekintett az elmúlt öt és fél évtizedre, bemutatva az iskola fejlődésének lépéseit, illetve kitért arra, szerencsés elképzelés volt, amikor a tankerülettől átvették a működtetést, mert az országos központ támogatásainak köszönhetően, pályázati lehetőségeinek jóvoltából több anyagi forráshoz jutottak, mint a korábbi időszakban. Így végrehajthattak rég várt fejlesztéseket, korszerűsíthették az ódon kastélyépületet, a huszonegyedik századi oktatás színvonalához méltó eszközöket szerezhettek be, kirándulhatnak, rendezvényeket tarthatnak meg. Ehhez a mondatokhoz csatlakozott Sztankóné Steflik Éva igazgató is, aki röviden ismertette az elkövetkező tanév programját is.

Az ünnepség részeként megnyílt Varga Jánosnak, az intézmény egykori igazgatójának festményeiből összeállított kiállítás, míg délután a község művelődési házában kulturális műsorral folytatódott az ötvenöt esztendő köszöntése, többek között a szlovákiai Polomka táncegyüttese, a keszegi Kincskereső Néptáncegyüttes, az acsai Zornica-Hajnalcsillag Hagyományőrző Együttes és a Csibaj Banda fellépésével.

Mint megtudtuk, régi vágya már az iskolának, hogy a névadónak, Mikszáth Kálmánnak emlékművet állítsanak fel a kastély kertjében. Egy szobor ötlete merült fel, és már javában gyűjtik-fogadják az adományokat. Ebben nagy segítséget kapnak a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság nyugat-nógrádi csoportjától, illetve egyéb szervezetektől is. A tervek szerint még ebben a tanévben elkészíttetik és ünnepség keretében fel is avatják majd Nézsa új büszkeségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!