közlekedés

2019.09.17. 11:20

Javult Nógrád megye baleseti statisztikája

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint javult Nógrád megye baleseti statisztikája: 2019 első felében kilenccel kevesebb baleset történt az utakon, mint az előző év azonos időszakában. A szakemberek szerint a legtöbb baleset országszerte a gyorshajtás miatt következik be.

Palchuber Kinga

A rendőrség számos eszközzel próbál fellépni a szerencsétlenségek elkerüléséért, ezek egyike a sebességmérés Fotó: H. Cs.

Az utóbbi 30 év adatai szerint 2013-ban volt a legkevesebb halálos baleset. A 2019-es év eddigi adatai szerint héttel kevesebb ember halt meg közlekedési balesetben, mint 2013 azonos időszakában. A halálos balesetek elsődleges oka idén is a gyorshajtás volt, de a balesetek kiváltó okai között szerepel a kézben tartott mobiltelefon használata és szeszes ital fogyasztása a járművezetést megelőzően.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – az országossal párhuzamosan – Nógrád megye baleseti statisztikája is javult: az év első felében kilenccel kevesebb baleset történt az utakon, mint az előző év azonos időszakában. A statisztikából látszik, hogy 2018 első felében összesen 147 közúti közlekedési baleset történt, amelyből három halálos, 29 pedig súlyos sérüléssel járó volt. Idén az első félévben 138 balesetet rögzítettek, ebből kettő követelt emberéletet, 32-ben pedig az utasok súlyos sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség számos eszközzel próbál fellépni a szerencsétlenségek elkerüléséért, ezek egyike a sebességmérés Fotó: H. Cs.

Dr. Körmendi Sándor közlekedési szakjogász elmondta: a közlekedési bűncselekmények esetén a bíróságnak az összes súlyosító és enyhítő körülményt figyelembe kell vennie a szankciók alkalmazásánál. Hozzátette: amennyiben egy baleset során bebizonyosodik, hogy a sofőr jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, amellyel az adott útszakaszon lehet közlekedni, hosszabb tartalmú közúti járművezetéstől eltiltással is számolhat. A forgalomba akkor vehet majd részt, ha az eltiltást követően igazolja azt, hogy eredményes utánképzésen vett részt. A bíróság adott esetben intézkedésként megrovást vagy próbára bocsátást alkalmazhat, valamint pénzbírságot, közérdekű munkát, illetve elzárást is kiszabhat, továbbá felfüggesztett és tényleges szabadságvesztésre is ítélheti a vádlottat.

Utóbbi ideje függ az okozott baleset komolyságától: például, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, az a vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A pénzbírság mértéke szintén fokozatosan emelkedik a baleset körülményeitől függően: 50 kilométer/óra sebességig, 15 kilométer/óra és 25 kilométer/óra közötti sebességtúllépés esetén a bírság összege 30 ezer forint, míg 75 kilométer/óra felett már 300 ezer forint büntetést róhatnak ki a sofőrre.

Vadásznak a közutak gyilkosaira

A TISPOL – az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata – által szervezett nemzetközi ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei egy időben és azonos céllal hajtják végre. Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: augusztusban a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek vezetőit szűrték az akció keretében. Tavaly nyáron szintén gyorshajtókra vadásztak, amikor is hatvan fő lépte túl a sebességhatárt megyénk útjain. Szeptemberben a figyelemelvonó tényezők visszaszorítását, októberben tehergépjárművek és autóbuszok ellenőrzését, decemberben pedig az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrését helyezik előtérbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában