Influenza

2019.01.17. 11:30

Járvány a láthatáron: még mindig érdemes beadatni a védőoltást

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának becsült adatai alapján a megyénkben január második hetében 124 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez a szám az idei esztendő első hetében még csak 46 volt Nógrádban. A kormányhivatal a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján hétről hétre elemzi az influenzaaktivitással kapcsolatos megyei folyamatokat.

Gerhát Karina

Fontos, hogy a beteg kipihenje magát, ha leterítette a könnyen terjedő vírus

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

A beérkezett adatok alapján összességében az influenzaaktivitás még mindig alacsonynak tekinthető szűkebb hazánkban, a megbetegedettek lakosságaránya jóval a járványküszöb alatti. Bár az adatok markáns változást mutathatnak akár egyik hétről a másikra is, a szakemberek szerint a járványküszöböt várhatóan még ezen a héten sem éri majd el a megbetegedettek lakosságaránya – tudtuk meg Bertókné Tamás Renátától.

Egy-két napig lappang a vírus

Az influenzavírus terjedését nehéz megelőzni, még akkor sem biztos, hogy meg tudjuk állítani, ha bezárkózunk a lakásba, nem megyünk sehová, illetve senkit nem is engedünk be az otthonunkba.

– Mindez annyit takar, hogy jelenleg nem ismert egyetlen olyan módszer sem, aminek köszönhetően százszázalékos biztonsággal elkerülhető lenne bárminemű fertőzés is – mondta a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére Bertókné Tamás Renáta. Hozzátette: a „kór” ugyanis cseppfertőzés – köhögés, tüsszentés – vagy beteg személlyel való közvetlen érintkezés útján terjed.

Az influenza lappangási ideje csupán egy-két nap, amikor is a fertőzött egyén még nem beteg, de már szórja a vírust, ezáltal környezetét is „megajándékozhatja” vele.

A járványügyi osztályvezető hozzátette: a Salgótarjáni járás területén a megyei átlagnál magasabb a betegek száma, az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult nógrádi páciensek jelentős része ott kereste fel a rendelőket. Korcsoportos megoszlás szerint már most igen magas a megbetegedési arány a megyeszékhely térségében a 3–5 éves kisgyermekek körében, illetve a 10 és 14 év közötti korosztályban is. A Salgótarjáni járást külön vizsgálva a megbetegedettek lakosságaránya már elérte a járványküszöb kétharmadát. Ennek ellenére azonban még mindig nem késő beadatni az influenza elleni védőoltásokat.

– A betegségük vagy állapotuk miatt kockázati csoportba tartozó személyek, illetve a fertőzés átvitele révén őket veszélyeztető emberek, valamint a bizonyos munkakörökben dolgozók részére az oltóanyag ingyenes. Aki nem tartozik a fenti csoport egyikébe sem, az a vakcinát receptre vásárolhatja meg a patikában.

Az oltóanyag beadása mindenki számára ingyenes. Az oltás csak azoknak a személyeknek nem ajánlott, akik a vakcina valamely összetevőjére allergiások vagy betegségük, állapotuk indokolja annak nélkülözését.

Az adatok alapján ezekben a napokban még mindig érdemes beadatni az oltást, hiszen a védettség a vakcina felvételétől számított két hét alatt alakul ki – mondta Bertókné Tamás Renáta.

Fontos, hogy a beteg kipihenje magát, ha leterítette a könnyen terjedő vírus
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Kitért arra is, hogy féléves kor alatt nem ajánlott az oltás, a kisgyermekeket a családtagok tudják védeni a vírussal szemben úgy, ha ők beadatják maguknak a vakcinát.

– Az influenza elleni védekezés legjobb eszköze az oltás beadatása, amellyel jelentősen csökkenthető a kialakuló szövődmények és a kórházi kezelés szükségességének esélye is. Kiemelten érdemes odafigyelni ezekben a hetekben a személyes higiénére, így a gyakori kézmosásra, fertőtlenítésre is – hívta fel a figyelmet Bertókné Tamás Renáta.

A szakember azt javasolja, hogyha valaki elkapja az influenzát, írassa ki magát a házi­orvosával. Az ágynyugalomban jelentősen lerövidül ugyanis a betegség lefolyásának ideje, valamint a szövődmények kialakulásának kockázata is csökken.

Mindez azért is fontos, mert így nem visszük be a munkahelyi környezetbe a cseppfertőzéssel terjedő betegséget – mutatott rá az osztályvezető. Hozzátette: a megelőzésre biztos recept nincs, viszont a szövődmények, olykor súlyos megbetegedések valószínűségét csökkenthetjük a védőoltással, valamint a megfelelő személyi higiénével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!