gazdálkodás

2018.12.20. 07:04

Januárban megszűnik a kommunális adó Rétságon

Példaértékű határozatot hozott december 14-i képviselő-testületi ülésén a nyugat-nógrádi város önkormányzata, ugyanis 2019. január elsejétől megszüntetik a magánszemélyek kommunális adóját.

Hegedűs Henrik

Az indiai befektető megjelenése is háttértényezője a kommunális adó eltörlésének (képünk az alapkőletételen készült)

Forrás: N.M.H.

Az erről szóló előterjesztést részletesen még a novemberi tanácskozásukon vitatták meg a városatyák. Dr. Szájbely Ernő, a pénzügyi és városüzemeltetési bizottság elnöke előzetesen arról tájékoztatott, hogy a Pénzügyminisztérium által maximálisan kivethető mértékhez képest Rétságon messze elmarad az az összeg, amely 2007 óta változatlan, ráadásul a szemétszállítási támogatással a 8500 forint dupláját kapja vissza a lakosság.

A polgármester is büszke

Hegedűs Ferenc nem titkolja, nagyon örül és büszke, hogy a megbízatása előtt, a kampányban tett egyik legfontosabb ígéretét még a ciklus befejezése előtt teljesítheti. A kommunális adó eltörlése mérföldkő a város életében. Megtérül a kitartó munka, amelynek köszönhetően a gazdaságfejlesztés, az ipari park bővítése tekintetében igen fontos eredményeket mutathatnak fel és még mindig akadnak olyan, eddig feltáratlan lehetőségek, amiket az adóerő-képesség növelése terén megvalósíthatnak.

Az elnök hozzátette, mára egyértelműen megérett a helyzet a kommunális adó eltörlésére. Ennek alátámasztására elmondta, a képviselő-testület az elmúlt esztendőkben igen felelősen, takarékosan gazdálkodott, megvolt a kellő költségvetési fegyelem, ennek következményeként az önkormányzat elegendő tartalékforrásokkal rendelkezik. Másrészt az ipari park is folyamatosan terjeszkedik. Legutóbb egy indiai tulajdonú befektető jelentette be, hogy rugalmas műanyag csomagolóanyagokat gyártó üzemet létesít itt, 42 ezer négyzetméteres gyáregységgel, ami a felépülése után 170–180 dolgozót foglalkoztat majd, valamint egy már meglévő cég is kibővíti tevékenységét. Ezek az induló beruházások annak ellenére is indokolják az egyetlen, lakosságot érintő rétsági önkormányzati teher kivezetését, hogy még nem ismert, milyen mértékűek lesznek az adóerő-képesség miatti központi elvonások. Természetesen a megszüntetéssel együtt a korábban esetlegesen felmerült adósságokat is szükséges kiegyenlíteni, rendezni.

Az indiai befektető megjelenése is háttértényezője a kommunális adó eltörlésének (képünk az alapkőletételen készült)
Fotó: N.M.H.

 

A vitában Mezőfi Zoltán alpolgármester néhány szemléletes példával mutatta be, mennyire méltányos volt a lakossághoz eddig is a város önkormányzata. A környékbeli kisebb településeken rendre magasabb összegű helyi adókat szednek be a falvak, illetve a képviselő-testület saját forrásaiból biztosított komolyabb összegeket különböző célokra, mint például a laktanya főutcájának világítása, a tűzoltószertár kialakítása, a háziorvosok támogatása, vagy az új mentőállomás felépítéséhez szükséges előkészületek terén, tehát így, most már a kommunális adó eltörlésével együtt is egyre élhetőbb várossá válik Rétság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!