vallás

2019.12.26. 10:30

Isten jelölte ki feladatára a szügyi evangélikus lelkészt

Nógrád megye legnagyobb evangélikus temploma a szügyi, 1773 és 1781 között épült, akkor – nem tévedés – negyven község lakói jártak ide. Ennek persze oka van: a korabeli uralkodói akarat korlátozta a protestánsok vallásgyakorlását. Torzsa Tamás lelkésztől megtudtuk: több mint ötszázan férnek el a templomban, közel ennyi ember tartozik most a szügyi gyülekezethez is. Az aktív tagok száma majdnem háromszáz fő.

Faragó Zoltán

Torzsa Tamás a szügyi gyülekezeti házban berendezett kiállítás képeit mutatja

Forrás: NMH

Fotó: F. Z.

– Honnan érkezett és mióta szolgál a községben?

– A Szügyi Evangélikus anyagyülekezetben 2014 szeptembere óta teljesítek lelkészi szolgálatot. A Dabas-Gyóni gyülekezetből származom. Szügy mellett a környékbeli fíliákat, kisebb gyülekezetekben is szolgálok Csesztvén, Patvarcon és Mohorán. Két előbbi községben minden vasárnap van istentisztelet, Mohorán kéthetente.

– Hogyan választotta a lelkészi hivatást?

– Az istentiszteleteket már gyermekként is nagyon szerettem, az igehirdetéseket szívesen hallgattam, de gyermekként még sok mindent nem értettem meg. Bár nem származom lelkész családból, a szüleimnek nem okoztam különösebb meglepetést azzal, hogy már ötödikes koromban e hivatás felé fordultam. Ezt a szolgálatot nem én választottam, hanem Isten hívott el! Szügyben 2014 szeptembere óta élek a családommal, három fiúgyermekünk van. Szügyben már az első napoktól kezdve otthon éreztem magam, a szeretteimmel együtt.

– Gyakorolják evangélikus vallásukat a környékbeliek?

– Szügyben vasárnapokon úgy nyolcvanan vesznek részt az istentiszteleten, ünnepeken 150 körül, karácsonykor pedig több mint háromszázan. Patvarcon és Csesztvén harminc fő körüli az istentiszteletek látogatottsága.

Torzsa Tamás a szügyi gyülekezeti házban berendezett kiállítás képeit mutatja
Fotó: F. Z. / NMH

– Hogyan telik egy hétköznapja?

– Konfirmandus és ifjúsági órákat tartok, amiken közel húsz gyermek vesz részt. Bibliaórákra a felnőtteket várjuk, a lelki beszélgetések pedig mindennaposak. A boltba gyalog szoktam elmenni. Nincs messze, de mégis „hosszú” az út, mert örömmel beszélgetek el az emberekkel. Az evangélikusok úgy köszöntik egymást, hogy „Erős vár a mi Istenünk”. Akiről tudom, hogy római katolikus, annak természetesen „Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus”-t köszönök. Ragaszkodva a saját vallásunkhoz hiszem, hogy támogatnunk kell egymást a keresztény hitében, hiszen mi Jézus Krisztusban testvérek vagyunk. Betegeket, családokat látogatok otthonukban, és ha valaki kórházba kerül, utána megyek. Hittant tanítok Szügyben. Nagyon változatos a csoportok létszáma. Az alsó osztályokban átlagosan 4, a felsőkben pedig 6 gyermek vesz részt rajtuk. Balassagyarmaton is tartok hittanórákat, de csak a Szabó Lőrinc Általános Iskolában. A lelkészi szolgálatban feleségem támogat, és sokat segíti a munkámat. A vasárnapi istentiszteletek idejében például, bibliai gyermekfoglalkozásokat tart a legkisebbeknek. Az ige mellett énekelnek, rajzolnak, színeznek, kézműveskednek ilyenkor. A gyülekezeti házunk a templom mellett áll, itt van rá lehetőség. Mindenképpen meg kell említenem, hogy a gyülekezeti élet és a teendők aktív megszervezésében és lebonyolításában kiemelkedő szolgálatot vállal az egyházközség felügyelője, a két gondnoka, a pénztáros, és az egyházfik. A szügyi evangélikus gyülekezethívő és áldozatkész tagokból áll, mindenki azt a munkát végzi szolgálatképpen, amit az Úr rábízott. Az is öröm, hogy az önkormányzat által minden évben megrendezésre kerülő karácsonyi ünnepsége, karácsonyi koncertje is igeszolgálattal, igehirdetéssel kezdődik. Így lesz áldássá az ünnep mindenki számára! Az adventi időszakban a templomunkban a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal együtt közösen készülünk az ünnepre. Az általuk felkészített gyermekek, óvodások és iskolások versekkel, énekekkel és színdarabbal gazdagítják a várakozás időszakát.

– Hogyan telik az ünnep egy lelkészcsaládban?

– Szenteste az istentiszteleten a gyülekezet ifjúsága Jézus Krisztus születéstörténetének örömteli bemutatásával szolgál, majd ezt követi a késő esti toronyéneklés…

– Mi az a toronyéneklés?

– Csaknem százéves hagyomány már, hogy este kilencre 15–20 bátor szügyi evangélikus gyülekezeti tag, nagyrészt férfiak, felmennek, felmásznak a toronyba és a harang ünnepi megszólaltatásai között, karácsonyi énekeket énekelnek. Ezt az utcán állva hallgatja meg a szügyiek többsége. Az öregek szerint a szügyi toronyéneklést néha még az Ipoly túloldalán is meghallották! Ami a szentestét illeti, mivel a három másik községben is vannak karácsonyi istentiszteletek, a családra éppen ekkor jut a legkevesebb idő, de hát ez is szolgálat.

– Karácsony után mi jellemzi a hitéletet?

– Az év vége a gyülekezet felé összegzéssel, az Isten felé számadással telik. Elcsendesedve végig kell gondolni, hogy mi az, ami a jövőbe tekintve valódi, új esélyt jelent számunkra, és hálát kell adni, mert „Mindeddig megsegített bennünket az Úr.” (1Sám 7,12)

Névjegy

Torzsa Tamás tisztelendő úr az általános iskolát Dabason végezte, majd az Aszódi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban érettségizett. Ezután az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tanult tovább. Tanulmányait két év után a Kolozsvári Protestáns Teológiai Egyetemen folytatta, négy évet töltött el ott, majd hazatérve tette le a záróvizsgákat. Először Nagycserkeszen és Nyíregyházán szolgált, 2014 szeptembere óta pedig Szügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában