Néptánc

2018.12.16. 15:30

Ismét magyar folklórt tanított a tengeren túl Szabó János

Az 1975-ben alapított, sokszorosan díjazott Nógrád Táncegyüttes vezetőjét, a Nemtiben élő Szabó Jánost mintegy két évtizedes barátság fűzi az amerikai születésű, de kisterenyei gyökerekkel rendelkező Pigniczki Eszterhez és férjéhez, Szentkirályi Endréhez, családjukhoz, valamint a Clevelandi Regős Csoporthoz.

Csongrády Béla

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A szintén megannyi rangos elismeréssel rendelkező néptáncpedagógus, koreográfus először éppen tíz évvel ezelőtt igyekezett megtanítani az Egyesült Államokban felnövekvő generációknak a Kárpát-medencei tájegységek magyar néptáncának alapelemeit.

Fotó: Hegedűs Márk / NMH

E célból 2013-ban két alkalommal is átrepülte az óceánt, majd vezetésével 2015 nyarán hat nógrádos táncospár is részt vett a Külföldi Magyarok Cserkészszövetségének jubileumi nagytáborában a New York állambeli Fillmore-ban. Az együttműködés azóta is folyamatos: Szabó János a közelmúltban újra Észak-Amerikában járt.

Annak a kérésnek tett eleget, hogy segítse a regősök felkészülését megalakulásuk negyvenötödik évfor­dulójának méltó megünneplésére.

A nagy sikerű bemutatóra egy ezenyolcszáz főt befogadó teremben került sor, s ez reményt ad arra, hogy a néptánc továbbra is megtartóerőként funkcionáljon az amerikai magyarok identitástudatának, nemzeti érzéseinek megőrzésében. A rendezvényről – amelyen a hagyományok tovább élését, éltetését egy átadott és átvett piros cipő szimbolizálta – született híradások egyikében az örülni csak közösségben gondolatot éppen Szabó Jánostól idézték a helyiek.

A Nógrád táncosai évek óta a németországi cserkészekkel is jó kapcsolatokat ápolnak. Ennek bizonyítéka, hogy Baranyi Gréta, Kőrösi Dalma, Mester Márk és Szabó Ágnes többször is megfordult Frankfurtban tanítási céllal. A minap Szabó János Steib Jankával, a Nógrád néprajzos végzettségű táncosával működött közre korrepetitorként a februárban esedékes magyar bálon – ahol persze nem csak cserkészek lesznek – bemutatandó gömöri koreográfia elsajátításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!