Édesszájúaknak

2018.12.25. 10:24

Ismerik a mézeskalács hagyományos receptjét a megyében

A mézeskalács karácsonykor legalább olyan fontos, mint a szaloncukor. Az édes finomság készítése elengedhetetlen a legtöbb családnál, és itt Nógrád megyében is a legfontosabb hagyományok közé tartozik.

L. J.–T-N. O.

Mikula Bertalanné otthonában süteményeivel

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

A mézeskalács karácsonykor legalább olyan fontos, mint a szaloncukor.

A hollókői, 68 éves Mikula Bertalanné már húsz éve foglalkozik mézeskalácssütéssel. Manapság a helyi karácsonyi rendezvényekre készíti ezt a süteményt, a következő eseményre például kettőszáz darabot készített el.

– Először édesanyám sütött nekünk mézeseket, amelyet, azóta is nagyon szeretünk. Általában csak karácsonykor készítek mézeskalácsokat, akkor viszont rengeteget! A formákat és a díszítést is én magam találom ki, közöttük megtalálhatjuk a tradicionális karácsonyfát és a szívecskét éppúgy, mint a hóembert – mondta Mikula Bertalanné.

Mikula Bertalanné otthonában süteményeivel
Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

Hozzátette: mindig is szeretett sütni-főzni. A ínyencségeket a falusi vendéglátás keretein belül készíti el. A saját receptjét pedig folyamatosan fejleszti, azért, hogy minél jobb legyen. – A jó mézeskalács titka, hogy a sütésre oda kell figyelni, ne legyen túlságosan barna. Sütés után két hétig kell tárolni egy ételdobozban, hogy jól megpuhuljon. Ha ezeket betartjuk, akkor csak finom édességet készíthetünk – hangsúlyozta.

A pásztói Sántáné Balogh Beatrix élete hivatását keresve talált rá a mézeskalács-készítésre. Rengeteget tanult és sok tapasztalatot szerzett, mostanra pedig mesés édes finomságokat alkot.

– Úgy gondolom, hogy az, amit az ember kézzel készít, az már lelki tárgy is. Én önmagamat teszem bele minden alkotásba. Szeretném, ha az emberek megismernék a mézeskalácsok azon típusát, amit én képviselek. Ne ragadjunk le a régi daraboknál, amelyek annak idején elterjedtek! Korlátlanok a lehetőségek, szinte bármit lehet készíteni belőle – mondta lapunknak Sántáné Balogh Beatrix, mézeskalács-készítő. Hozzátette: nagyon pozitív érdeklődést mutatnak az emberek a mézesek iránt. Szerinte egyre népszerűbb és úgy látja, hogy van jövője.

Kitért arra is, hogy ezt a süteményt egyre több vonalon próbálják újra behozni, ennek ellenére többnyire még mindig csak a karácsonyhoz kötik, pedig egész évben aktuális és rengeteg alkalomhoz illik.

– A legszentebb ünnepre sokan adják ajándéka szeretteiknek a mézeskalácsot. Ebben az időszakban nagyon kedvelik és keresik, hiszen ilyenkor van szezonja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!