játékos tanulás

2019.03.10. 11:30

Iskolások pénzügyi ismereteit alapozták meg Balassagyarmaton

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére, a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával először 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét közel harminc országot átfogó kezdeményezéséhez.

Sziládi Krisztina

Monopolyval sajátították el a tudatos gazdálkodást

Forrás: NMH

Ennek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása, valamint egy széles körű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztésében aktív szervezetek, intézmények között. A Pénz7 rendszerint minden évben március első felében kerül megrendezésre, de a kezdeményezéshez kötődő kísérőesemények az egész második iskolai félévben követik egymást.

A 2019-es rendezvénysorozat pénzügyi részének központi témája: Okosan a befektetésekről.

A programra ebben az évben is nagy érdeklődés mutatkozik országszerte: idén már több mint 1200 iskola több mint 200 ezer diákja mintegy 14 ezer rendhagyó tanóra keretében vett részt a téma­héten.

A Pénz7 interaktív tanórái az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve, játékosan és élményszerűen adják át és járják körbe a felelős döntéshez szükséges ismereteket. A Balassagyarmati Tanke­rületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények közül 15 iskola kapcsolódott be a programokba.

Monopolyval sajátították el a tudatos gazdálkodást
Fotó: NMH

A témahéten a diákok nemcsak előadások keretében, illetve tanórákba beépítve foglalkoztak az adott témával, hanem változatos programokon vehettek részt. Megismerkedhettek a bank­kártyatervezés rejtelmeivel, pénzzel kapcsolatos közmondásokat illusztráltak, majd az alkotásokból kiállítás is készült, és részt vettek a balassagyarmati Természettudományos Élményközpontban a Pénzről van szó… – Tudatos gazdálkodás Monopolyval című foglalkozáson. A vállalkozás témakörben a vállalkozás alapításához kötődő feladatokat járták körbe: például hogyan lehet egy saját kávézót, egy kis vendéglőt, vendégházat nyitni.

Megtudhatták továbbá azt is, milyen lehetőségei vannak annak, aki esetleg egyedi ruha készítésével szeretne foglalkozni, netán zenészként vagy énekesként érvényesülne, de a családi költségvetés tervezése is szerepelt a programban.

A Pénz7 sikeres megrendezése érdekében a pedagógusok felkészülését kidolgozott óratervek, digitális megoldások és korszerű e-learning tananyagok is támogatták. Emellett két intézményben önkéntes pénzügyi szakemberek is bekapcsolódtak a programokba.

Banki segítség a szervezőknek

A programsorozat fókuszában az országszerte számos általános és középiskolában megvalósuló pénzügyi, gazdasági témájú tanórák állnak, amelyek megtartásához a Pénz7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák tanárai számára. Az intézmények tanrendjéhez igazodó tematikus hét során a diákok játékos tananyag segítségével sajátíthatják el és gyakorolhatják a pénz hétköznapi használatához kapcsolódó ismereteket és készségeket. A pénzügyi tanórák megtartásához az iskolák banki önkéntesek részvételét is igényelhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában