Összefogás

2018.09.24. 13:48

Interaktív emlék: átadták a hazatérés házát Somsokőújfaluban

Átadták a napokban a hazatérés házát Somoskőújfaluban. A rendezvényen elhangzott: a trianoni diktátum és következményei ismertek, de Somoskőújfalu és Somoskő 1924-es hazatéréséről kevesen tudnak. Jó lenne, ha minden nógrádi diák eljutna egyszer ide iskolaévei alatt.

Faragó Zoltán

A község központjában emelt új épületet a szalagátvágás után Varga András salgótarjáni esperesplébános áldotta meg. A rendezvényre zsúfolásig megtelt az új intézmény előadóterme, legalább száz érdeklődő vett részt rajta.

Parasztportán őrzik a hagyományokat

Molnár Zoltán, a 260 milliós beruházást megvalósító Somosi Környezetnevelési Központ vezetője arról szólt az átadáson, hogy az új épületben helyet kaptak régi használati tárgyak is, hogy a látogatók megismerhessék az 1920-as évek emberének életét. Az innen induló életmódtanösvény – amelynek a hazatérés háza az első állomása is – az említett korszak hagyományos paraszti gazdálkodását mutatja be. Az intézmény ezen része bejelentkezés alapján már ­látogatható.

Távolabbi cél, hogy az egész intézményt élettel töltsék meg, a hagyományőrző parasztportán például a kertműveléssel és állattartással is ismerkedhetnek a vendégek. A megnyitó a Somoskőújfalu és Somoskő visszatéréséről készült film ősbemutatójával zárult.

A megnyitón Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket. Kiemelte: a megépült a ház és a tanösvény, ami a somoskőújfaluiak tettrekészségét bizonyítja. Ez az elszántság mutatkozott meg akkor is, amikor az 1920-as évek elején kiharcolták, hogy visszatérhessenek a csehszlovák megszállás alól az anyaországhoz. Biztosította a helyieket arról, hogy további fejlesztési elképzeléseiket a megyei közgyűlés támogatja.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: az első középkori írásos említés óta hosszú utat tett meg Somoskőújfalu. A helyiek büszkék lehetnek arra, hogy a hazatéréssel történelmi igazságtételt kaptak; ami a gond, hogy ez nem érintette az egész megyét és a Kárpát-medencét. A helyi lokálpatrióták a kormányzati támogatásnak köszönhetően valósíthatták meg a beruházást, ami turisztikai attrakciónak is kiváló.

Mesterházy Erika, a Krepuska-család leszármazottja azt emelte ki, hogy déd- és nagyapja is büszke lenne az intézményre.

– Aki ellátogat ide, az megtudhatja, mit okozott a trianoni diktátum és megismerkedhet a hagyományos mezőgazdasággal is – mondta.

Ezután Murányi Sándor pedagógus tartott rendhagyó történelemórát. Azzal kezdte: kiszámolták a demográfusok 1910-ben, hogy a Kárpát-medence népessége 1980-ban 36 millió lesz, a nemzetiségek asszimilációját is figyelembe véve ebből 30 millió magyar. A demográfusok nem tévedtek, a népesség 1980-ban valóban 36 millió volt, csakhogy ebből mindössze 13 millió maradt magyar… Az ok, hogy közben ott volt 1920, a trianoni diktátum. Ismertetőt adott a csehszlovák megszállás éveiről és a hazatérés öröméről. Somoskőújfaluban, Somoskőn, valamint a környező pusztákon és bányatelepeken 2744 ember élt akkor. A végén kifejtette: mi is tehetünk azért, hogy 30 millió magyar éljen a Kárpát-medencében, akkor is, ha ehhez száz év kell.

(Borítóképünk: Régi használati tárgyak sokasága a hazatérés házában, valamint a vendégsereg egy része a megnyitón, Fotó: Faragó Zoltán, N.M.H.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!