Segítség

2018.09.28. 06:55

Információs és koordinációs pont nyílt Salgótarjánban

A fogyatékos emberek mindennapjait megkönnyítő információs hálózat jött létre a Montázs projekt keretében, amelynek megnyitóját a napokban tartották a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központban.

G. K.

Készenlétben a fogyatékosságügyi tanácsadók, Fotó: H. Cs./N.M.H.

Országszerte 22 helyszínen nyílt Információs és Koordinációs Pont, ahol a fogyatékosságügyi tanácsadók azért dolgoznak, hogy komplex szolgáltatásokkal és naprakész információkkal segítsék a fogyatékos embereket, illetve családjaikat.

2016 októberében kiemelt projektként hirdették meg A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai- és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése című konstrukciót.

Alapvető kötelesség

– A hátrányos helyzetű emberek segítése, támogatása alapvető emberi kötelességeink közé tartozik, egyben lelkiismereti kérdés. Az Információs és Koordinációs Pontok kialakítása rendkívül fontos annak érdekében, hogy a fogyatékkal élő személyek könnyebben boldoguljanak az életben. Minden embernek segíteni, támogatni kell őket – hangsúlyozta Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere.

A program lebonyolítója a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK). Nógrád megyében a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központ lett a kiválasztott intézmény.

– Az ezzel kapcsolatos egyeztetések 2016 decemberében kezdődtek meg. 2018 tavaszán munkába álltak a fogyatékossági tanácsadók, akik egy több héten át tartó képzésen vettek részt. A kollégáimmal a közös munka során arra törekszünk, hogy az eltérő célcsoportok megismerjék a projekt során kialakításra kerülő egységes információs rendszert és területi hálózatokat, valamint az ehhez kapcsolódó különféle szolgáltatásokat – hangsúlyozta Peleskei-Balázs Rita, a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központ szakmai vezetője.


Készenlétben a fogyatékosságügyi tanácsadók, Fotó: H. Cs./N.M.H.

Ezt követően Kovács Zsuzsanna, a Montázs projekt szakmai vezetője mutatta be a fogyatékossággal élők megsegítését célzó program legfontosabb célkitűzéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!