Hűsölés

2018.08.27. 13:52

Íme a nógrádi vadasparkok trükkjei az állati forróság ellen

A tomboló hőségben vadasparkjaink állatainak is nagy szükségük van a hűsölésre, a szunyókálásra és a megfelelő vízmennyiségre. Azonban az sem ritka, hogy a gondozók különböző trükkökhöz folyamodnak annak érdekében, hogy még elviselhetőbbé tegyék lakóiknak a túlforrósodott nyári napokat.

Palchuber Kinga

Görög Örs szerint a vaddisznók nagyon szeretik, ha hideg vízzel locsolják őket, Fotó: NMH

A Nógrádi Vadasparkban természetes élőhelyükön szemlélhetőek meg a fenséges gímszarvasok, a dámvadak viselkedése, a muflonkosok összecsapásai vagy akár a vaddisznókondák vidám csörtetése. A vadállományon kívül találkozhatunk itt lovakkal, birkákkal, szamarakkal és szarvasmarhákkal is.

Háziállatainkra is figyeljünk!

A melegben elsődleges szabály, hogy kedvenceinket még pár percre se hagyjuk a bezárt autóban. A levegőtlen és forró térben a jószágok könnyen hőgutát kaphatnak, amíg a gazdák kedvükre vásárolnak. Szakemberek szerint, ha hosszú utazásra indulunk négylábúinkkal, akkor kapcsoljuk be a klímát, és álljunk meg többször itatni. Ilyenkor az állatok akár a többszörösét is megihatják a szokásos vízmennyiségnek. Utazás közben fontos, hogy a kutya ne lógassa ki a fejét a kocsi ablakán, mert a hűsölés mellett így szem- és fülgyulladást is kaphat. Amennyiben a kutya, vagy a macska bágyadt, szapora a légzése, akkor valószínűleg hőgutát kapott. Ez esetben azonnal árnyékba kell vinni, a fülét és a mancsait langyos vízbe áztatni, az orrát átmosni és bőségesen megitatni.

Villányi Péter, a vadaspark tulajdonosa elmondta: a melegben az élőlények megfelelő vízellátása a legfontosabb, s gazdaságukban hatalmas vaditatók vannak kialakítva az állatoknak. A vaddisznók és a gímszarvasok nagy dagonyázók hírében állnak, ugyanis a rájuk rakódott sárréteg nem csak a hőséget teszi elviselhetőbbé számukra, de az élősködőket is távol tartja.

A balassagyarmati Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark egyik nagy előnye az erdősültsége és az elhelyezkedése: itt az állatok egész nap találnak maguknak egy-egy árnyékos és hűsölésre kiválóan alkalmas zugot.

– Bár kétségtelen, hogy állataink ennek ellenére is megküzdenek a hőséggel. Ilyenkor sokkal kevesebbet mozognak, és napközben többet alszanak. A parkban több mint húszféle jószágot kell ellátnunk, s ilyen melegben elsősorban az ivóvíz folyamatos pótlásáról és cseréjéről gondoskodunk – mondta Görög Örs, a vadaspark ­vezetője.

Emellett az állatok többségének a parkban dagonyázót is biztosítanak: a nyári hónapokban tehát nemcsak a szarvasok és a vaddisznók lelhetik örömüket a sárban való hempergésben, hanem egyéb állatfajok is. A vezető elmondása szerint az emu például nagyon szeret fürdeni, míg az alpaka mosakodás helyett csak a vízben állva hűti lábszárait. Ezen felül olykor különféle trükköket is bevetnek a lakók felfrissülését segítve, bár a park olyan állatok otthona, akik jól tűrik a kontinentális éghajlatot.

– A vaddisznók a hűsítő zuhanyzás szerelmesei: szinte azonnal játékba kezdenek, ha a hideg vízsugárral lespricceljük őket. A kenguruk már közel sem ennyire slag- és vízbarátok. Ők az alkarjukat nyalogatva védekeznek a meleg ellen, nem élnek az általunk kínált lehetőségekkel… – mosolygott a vezető, aki azt is hozzátette: – Az ormányos medvék esetében inkább a tél a problémásabb. Ők ugyanis Dél-Amerikából származnak, ahol átlagban 26 Celsius-fokban tölthetik mindennapjaikat.

Görög Örs szerint a vaddisznók nagyon szeretik, ha hideg vízzel locsolják őket, Fotó: NMH

Azonban előfordult már, hogy hűsítő trükként fagyasztott gyümölcsöt is bevetettünk náluk a tikkasztó nyári melegben.

Béren, a települést körülölelő dombok tetejének egyik több mint héthektáros parkjában alakították ki azt a hatalmas vadászkastélyt, amelynek parkjában az őshonos állatok – többek között bárányok, szamarak, pónilovak – mellett pávákkal és tevékkel is találkozhatunk.

Maczó László, a község polgármestere elmondta: az erdős övezetben jószágaik szabadon mozognak, így mindig megtalálják az árnyékos helyeket és nincs probléma velük. A területen négy önitató van, amelyeket nyáron valamennyi állat többször felkeres. S bár a teve a sivatag hajója, a nagy melegben még ő is szívesen megpihen az árnyékos zugokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában