Máglyagyújtás

2018.10.01. 10:59

Így köszöntötték az őszt Gyarmaton

Véget ért Szent Mihály hava, azaz szeptember.

Sz. K.

Szent Mihály napja, szeptember 29-e Európa-szerte ismert pásztorünnep, amikor a pásztorok, gulyások, csikósok behajtották a legelőről az állatokat a téli szálláshelyre, innentől kezdődött az őszi-téli időszak.

Az országban számos helyen szerveznek a népszokás köré csoportosuló rendezvényeket. Az Ipoly-parti városban ötödször ünnepeltek a Balassagyarmat szeretlek! elnevezésű rendezvényen.

Fotók: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

A Civitas Fortissima téren kicsiket és nagyokat programok sokasága várta egész nap: koncertek, rock and roll táncshow, bohócműsor, néptáncbemutató, hüllőkiállítás és természetesen az elmaradhatatlan vásári forgatag, gasztronómiai különlegességekkel és borkóstolóval. A Két Bors Ökröcske Közhasznú Alapítvány jótékonysági futást rendezett, melynek bevételét a kórház gyermekosztálya számára ajánlották fel.

Az este ragyogó fénypontja az ilyenkor szokásos tűzgyújtás volt. A téren felállított máglya fellobbanásával üdvözölték a város lakói az immár valóban beköszöntő őszt.

(Borítóképünkön: Tűz lobogott Balassagyarmat központjában a jeles napon, Fotó: T. A./N.M.H.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!