Kertész leszek...

2018.11.10. 06:56

Idősek példáján ragadnak ásót és kapát a megyei fiatalok

Nógrádra jellemző a községi lét, mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy a megye lakosságának 60 százaléka kistelepüléseken él, valamint a kis- és az aprófalvak együttes aránya 30 százalékot tesz ki. A falvakban jellemzően a családi házak dominálnak, amelyek kertjeiben általában az idősebbek művelik a veteményeseket.

Veres Edina

Az otthon nevelt zöldségek íze más, mint annak, amit a boltban vásárolunk, Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

Hüvösi Zoltánné, kishartyáni kerttulajdonos véleménye szerint a mai fiatalok számára egyszerűbb a zöldségesektől beszerezni a zöldséget és a gyümölcsöt, mivel a munka mellett nem marad idejük a kertjeik gondozására, illetve arra, hogy megtermeljék maguknak, amit el szeretnének fogyasztani.

Örömöt jelent a földforgatás

Annak érdekében, hogy a kertművelés a most felnövekvő generáció számára ne legyen létidegen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Váci Egyházmegye Karitászának közreműködésével a megye teljes területén programot hirdet, Földforgatók címmel. A pályázat lehetővé teszi az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára, hogy a kertet, mint örömet nyújtó közeget ismerjék meg, és élményeiken keresztül kedvet kapjanak saját területük gondozásához. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a kertművelés, mint igény jelenjen meg a gyerekek felnőttkorában, és az így termelt zöldségeket és gyümölcsöket az önellátásuk részeként használják majd fel. Emellett a program a résztvevő iskolákban a kertészeti tevékenység gyakorlatán túl az agrárszakmák népszerűsítéséhez is hozzá kíván járulni.

– Mindig volt a ház körül legalább egy kicsi kertünk, ebben nőttem fel, ezért számomra ez a természetes. Ezt a kis háztájit már gyerekkoromban is segítettem rendben tartani, és a palánták ápolása iránti szeretetem felnőttkoromra is megmaradt. A gyümölcsfák mellett szinte mindenféle zöldséget megpróbálok magamnak megtermelni így teszem azt a répáért, a hagymáért, a paradicsomért, a paprikáért, a borsóért vagy az uborkáért se kell a zöldségesig sétálnom. A vetőmagot csak néhány zöldség esetében kell beszereznem, mint például az uborka, de a legtöbb esetben a növényekből kinyert magokat ültetem el, és a palántákat is én nevelem, így ennek a költségét is megspórolhatom. A tél végén, amikor már nincsenek talaj menti fagyok, kiültetem őket a kertbe, ahol az öntözésen túl szerves trágyával gondoskodom a szükségleteikről. Úgy vélem, ha permetet vagy műtrágyát használnék, nyugodtan megvehetném a boltokban kapható portékákat is. Számomra fontos, hogy megtermeljem, amit meg tudok. Az otthon nevelt zöldségek íze is más, mint a vásároltaké, ráadásul szerintem egészségesebbek is. Jó érzés azt tudni, hogy az unokák nyugodtan kimehetnek a kertbe, levehetik és megehetik azt, amit megkívánnak anélkül, hogy azon kellene aggódnom, hogy milyen vegyszerekkel kerülnek így kapcsolatba – mondta Hüvösi Zoltánné, aki elárulta, hogy idén különlegességek is növekednek a kertjében.

– Kipróbáltuk, hogy az édesburgonya, azaz a batáta megterem-e a kertünkben, de a huszonöt kilogrammos végeredmény minket is teljes meglepetésként ért. A sikerünkön fellelkesülve és az idei hibáink tanulságait figyelembe véve, még nagyobb területen szeretnénk ültetni ezt a növényt, ami nagyon egészséges, ezenkívül rengeteg finom ételt készíthettem belőle.

Hozzátette: további ritkaságnak számít az a negyvennyolc tőnyi homoktövis, amelynek gyümölcséből ivólevet préselnek, a héját és a levelét pedig teaként is tudják hasznosítani.

Az otthon nevelt zöldségek íze más, mint annak, amit a boltban vásárolunk, Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

Széll Istvánné, Nemti polgármestere, aki egyben a település kisboltjának tulajdonosa is, elmondta: tapasztalatai szerint a fiatalok kertjeik művelése iránti igénye egyre kisebb, ennek ellenére vannak megnyugtató ellenpéldák.

– A kisboltunkban nem keresik túl sokan a gyümölcsöket és a zöldségeket, ezért nagyon kis mennyiséget tudunk értékesíteni ezekből az árukból. Ennek oka talán a bevásárlóközpontok viszonylagos közelsége, illetve az, hogy a vidéken élők látják az idősebb szomszédjaikat, ahogy a kertjeiket ápolják, és egyszerűen követik a mintájukat – tudatta Széll Istvánné. Mint fogalmazott: aki a saját termését szereti az asztalon látni, az foglalkozni is fog vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!