jegyzet

2019.04.19. 11:26

Huszártorony

Ég a párizsi Notre-Dame – röppent világgá a hír.

Faragó Zoltán

Fotó: Pixabay

Megdöbbentő felvételek kerültek fel pillanatok alatt az internetre a lángokban álló katedrálisról. Az első közlések nem ráztak meg különösebben, nagy múltú épületek történetében, fennállásuk hosszú évszázadai alatt, időnként előfordul ilyen.

Nógrádi embernek az is eszébe jut, hogy a tatár, a török, meg más háborúságok hány, de hány templomot tettek itt a földdel egyenlővé! Soknak még a helyét sem tudjuk, esetleg földrajzi név utal rájuk, mint például a hollókői Pusztatemplom-dűlőé… Aztán egyszer csak, az elharapódzó lángokat, majd a huszártorony ledőlését látva már csak el kellett gondolkodni: itt a húsvét, a római katolikus egyház legszentebb napjai előtt állunk, s éppen a nagyhétfőn történik ez a katasztrófa.

Visszatérve a huszártoronyra: a tetőn ül úgy, mint huszár a lovon, innen a neve is. Éppen ilyen van például a mátraverebélyi templomon… Ráadásul az ég, a Jóisten felé nyúló kezet is szimbolizálja, s éppen ennek kellett, persze a teljes tetőszerkezet mellett, megsemmisülnie – ez már több, mint intő jel! Nem kérdés, hogy teljesen felújítják majd az európai kereszténység egyik legfontosabb szakrális épületét.

Viszont mit ér ez a megújulás, ha csak kulturális örökségként tekintünk az ódon falakra, ahol egyébként az Isten lakik? Ha a lélek nem tér vissza ide, Európa keresztény megújulása után is kiáltva, a pusztulás végleges lesz. Csakhogy azt valószínűleg a kontinens is követni fogja…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!