juhállomány

2019.04.21. 07:01

Húsvéthoz igazítják a bárányok eladását a nógrádi gazdák

A megyei juhászatokban a legnagyobb ünnepekhez, így például húsvéthoz igazítják a fiatal birkák értékesítését, mivel ekkor magasabb árat fizetnek értük a felvásárlók. Napjainkban ritkán kerül ünnepi fogásként bárányhús az asztalra, és bár a népszerűsége egyre növekszik még mindig a külföldi piacra kerül a hazai bárányok legjava.

Veres Edina

Juhászat Nemti községben. Az állatokat hús- és gyapjútermelés céljából tartják

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

A húsvéti ünnepkörhöz számos népszokás és jelkép kötődik, amelyek közül talán a legősibb a bárány. E szimbólum eredete a Bibliára vezethető vissza, hiszen az ótestamentumban az Úr parancsára a zsidók egyéves hibátlan bárányt – vagy kecskegidát – áldoztak, illetve az a vallási tétel is közismert miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. Napjainkban a fiatal juh rituális jelképe egyre kisebb szerepet kap a húsvéti készülődés során, hiszen ritkán kerül bárányhúsból készült étel az asztalra.

Termel az önkormányzati juhászat

Nemtiben négy éve létrehoztak egy juhászatot a Belügyminisztérium támogatásával, a közfoglalkoztatási programban. Széll Istvánné polgármester elmondta: jelenleg az állományt 110 merinó alkotja.

– A gazdaságnak a szaporulat és a gyapjú eladásából van bevétele. Az elléseket idén június közepére várjuk, a télen és kora tavasszal született bárányokat megtartjuk tenyészállat-utánpótlásnak, mivel 15 anyajuhot kiöregedés miatt leselejtezünk.

Széll Istvánné hozzátette: az önkormányzati juhállományra két gondozó felügyel, lelkiismeretes munkájuknak hála, a jószágok egészségesek és szelídek. Szükség esetén akár kétóránként is cumisüvegből táplálják a kis bárányokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014 decemberében még csak háromezer anyajuh volt a megyében, ez a szám 2017-re 14 ezer 200-ra emelkedett. A megye teljes juhállománya megközelítőleg 21 ezer 700 egyedből állt 2018 decemberében, ebből 13 ezer 900 anyajuhot jegyzett a KSH kimutatása.

A nógrádinál alacsonyabb állományt öt megyében tartanak nyilván. Van persze, aki szívügyének tekinti az ágazatot, így például a Nagylóc melletti Apácapusztán már húsz éve foglalkoznak birkával. Annus Dezső, a családi gazdaság vezetője elmondta:

– Jelenleg a nyájunk körülbelül 350 anyából és a szaporulatból áll. Mindig arra törekszünk, hogy a bárányok elérjék a karácsonyi, illetve a húsvéti értékesítésig a két–három hónapos kort, illetve az értékesítéshez szükséges súlyt. A legtöbben azt hiszik, hogy minél nagyobb a fiatal állat súlya, annál értékesebb, de ez tévedés. A legkisebb, 16 kilós gyapjasokat veszik át a legmagasabb áron. Persze az átvételi súlycsoportokat a kereskedő határozza meg. A bárányok értékesítése változó, húsvét idején megközelítőleg ötven fiatal állatot adunk el magyar felvásárlónak, aki valószínűleg az olasz és a török piacon értékesíti tovább – mondta Annus Dezső.

Juhászat Nemti községben. Az állatokat hús- és gyapjútermelés céljából tartják
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

A felvásárlási árról kifejtette: az ünnepek körül kicsit magasabb bevételre számíthat, de általánosságban körülbelül ezer forint a bárányok kilónkénti ára.

– A magáncélú eladások inkább a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódnak. A bárány-, illetve a juhhús hazánkban jelenleg nem annyira kedvelt, de a különböző táplálkozási irányzatok és különleges receptek térhódításának köszönhetően az elmúlt évekhez képest nőtt a kereslet iránta – emelte ki Annus Dezső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!